
Jeśli zależy ci na zdrowym napoju, pomiń banana, gdy przyrządzasz smoothie.
Naukowcy z University of California w Davis odkryli, że dodanie banana może zaburzać wchłanianie silnych związków zwanych flawanolami, które mają związek ze zdrowiem mózgu i serca.
„Byliśmy naprawdę zaskoczeni widząc, jak szybko dodanie jednego banana obniżyło poziom flawanoli w koktajlu, a także poziom flawanoli wchłanianych przez organizm” – powiedział główny autor badania, Javier Ottaviani, w komunikacie prasowym.
Ottaviani jest pracownikiem naukowym na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis i dyrektorem Core Laboratory w Mars Edge, części Mars Inc.
Flawanole – występujące w takich produktach jak jabłka, jagody, kakao i winogrona – to naturalne związki, które przy regularnym spożywaniu wspomagają pamięć, zmniejszają stany zapalne i poprawiają przepływ krwi.
Chyba że na przeszkodzie stanie banan lub inny składnik – twierdzą naukowcy.
Problemem jest enzym występujący obficie w bananach, zwany oksydazą polifenolową (PPO). Badania wykazały, że koktajle na bazie bananów drastycznie obniżają wchłanianie flawanolu w porównaniu z koktajlami na bazie jagód, jak donieśli niedawno naukowcy w czasopiśmie „Food and Function”.
Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy ta sama aktywność enzymu, która powoduje, że banan lub jabłko szybko brązowieją po obraniu, wpływa na ilość dobroczynnych flawanoli wchłanianych przez organizm po zmieszaniu owoców w koktajlu.
„Chcieliśmy zrozumieć, na poziomie praktycznym, w jaki sposób zwykły produkt spożywczy i sposób jego przyrządzania, taki jak koktajl na bazie banana, mogą wpływać na dostępność flawanoli, które mogą zostać wchłonięte po spożyciu” – powiedział Ottaviani.
Uczestnicy badania pili dwa różne koktajle.
Jeden z nich został wykonany z banana, który ma wysoką aktywność PPO, drugi zaś z mieszanki jagód, które mają niską aktywność PPO.
Uczestnicy badania przyjmowali również kapsułki z flawanolem w celach porównawczych. Następnie mierzono im poziom flawanolu we krwi i moczu.
Wyniki były jednoznaczne: u osób, które piły koktajl bananowy, stwierdzono o 84% niższy poziom flawanoli niż u osób, które połknęły kapsułkę kontrolną.
Akademia Żywienia i Dietetyki zaleca spożywanie od 400 do 600 miligramów flawanoli dziennie w celu zachowania zdrowia sercowo-metabolicznego.
Jeśli chcesz osiągnąć ten poziom, dodaj do koktajlu dużo jagód, jeśli masz w składzie ananasa, pomarańcze, mango lub jogurt – i zrezygnuj z banana!
Ottaviani powiedział, że odkrycia te mogą otworzyć drogę do dalszych badań nad wpływem przygotowywania posiłków na wchłanianie składników odżywczych.
Przykładowo herbata jest głównym źródłem flawanoli w diecie, a sposób jej parzenia może wpływać na ilość związków, które organizm może wchłonąć.
Badanie zostało sfinansowane dzięki grantowi firmy Mars Inc., która pomaga naukowcom badać potencjalne korzyści zdrowotne flawanoli kakaowych.
Więcej informacji
Good Housekeeping przygotował poradnik, jak przygotować zdrowe koktajle.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.




