Eksperci ostrzegają, że kwaśne cukierki to najstraszniejszy halloweenowy przysmak dla zębów

They may make your lips pucker, but sour candies can do more than surprise your taste buds -- they can seriously damage your teeth, dental experts warn. File Photo by Keizo Mori/UPI

Kwaśne cukierki mogą sprawić, że twoje usta będą się marszczyć, ale nie tylko zaskoczą twoje kubki smakowe — mogą też poważnie uszkodzić twoje zęby, ostrzegają eksperci.

„Te cukierki łączą w sobie dwa czynniki, które zwiększają kwasowość jamy ustnej i przyspieszają erozję szkliwa” – powiedziała Nadine Tassabehji, adiunkt w Szkole Stomatologicznej Uniwersytetu Tufts w Bostonie.

Chociaż wszystkie słodycze mogą szkodzić zębom, kwaśne cukierki są szczególnie szkodliwe ze względu na wysoką zawartość kwasów. Popularne składniki, takie jak kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy i fumarowy, sprawiają, że te smakołyki są wyjątkowo drażniące dla ust i wyjątkowo szkodliwe dla szkliwa zębów.

Kiedy jesz słodkie pokarmy, pH w ustach spada i staje się ono bardziej kwaśne – wyjaśnił Tassabehji.

Jama ustna próbuje temu zaradzić, pobierając z zębów minerały, takie jak wapń i potas, co osłabia szkliwo.

Jeśli cukierki są lepkie, jak wiele kwaśnych żelek, „utrzymują się w tej formie znacznie dłużej” – powiedział Tassabehji. „Ta lepka, kwaśna i słodka mieszanka to przepis na kłopoty”.

Pomimo szkód, jakie mogą wyrządzić, kwaśne cukierki nie znikną. Dane branżowe pokazują, że sprzedaż kwaśnych słodyczy wzrosła w ciągu ostatniej dekady nawet o 70%, częściowo dzięki wirusowym „wyzwaniom z kwaśnymi cukierkami” na TikToku i YouTube.

Nawet dorośli są uzależnieni. Badanie przeprowadzone w 2024 roku przez Uniwersytet Stanowy Pensylwanii wykazało, że około 1 na 8 dorosłych lubi „intensywnie kwaśne doznania”. Niektóre popularne posty twierdzą nawet, że kwaśne cukierki mogą łagodzić lęk – twierdzenie to, zdaniem ekspertów, nie jest poparte żadnymi dowodami naukowymi.

Co więcej, choć sięgnięcie po szczoteczkę do zębów zaraz po zjedzeniu kwaśnych cukierków może wydawać się właściwym posunięciem, w rzeczywistości może pogorszyć sprawę.

„Zawsze, gdy w ustach masz kwas, nie używaj szczoteczki do zębów, ponieważ w ten sposób przyczyniasz się do rozprzestrzeniania się kwasu i niszczenia szkliwa zębów” – wyjaśnia Tassabehji.

„Na początek zalecamy płukanie ust wodą” – powiedziała. „Jeśli coś utknęło między zębami, usuń to nicią dentystyczną”.

Pomocne może być również picie mleka, które pomaga zneutralizować kwas.

„Produkty mleczne są naprawdę dobrym sposobem na szybką neutralizację kwasu” – powiedział Tassabehji.

Jak dodała, należy odczekać co najmniej 30 minut przed szczotkowaniem zębów pastą z fluorem, aby odbudować szkliwo.

Tassabehji zauważył, że nie wszystkie kwaśne produkty spożywcze są szkodliwe.

Fermentowane produkty, takie jak ogórki kiszone, kiszona kapusta czy kombucha, korzystnie wpływają na zdrowie jelit.

„Ale kwaśne cukierki takie nie są” – powiedział Tassabehji. „To tylko cukier i woda, a kwaśny smak zazwyczaj pochodzi z dodatków lub aromatów”.

Więcej informacji

Minnesota Dental Association ma więcej informacji na temat wpływu kwaśnych cukierków na zdrowie jamy ustnej.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *