
Jak sugerują najnowsze badania, gorąca filiżanka kakao lub herbaty, jabłko albo miska jagód mogą pomóc chronić zdrowie serca osób siedzących za biurkiem lub siedzących na kanapie.
Wszystkie te produkty spożywcze i napoje są bogate w związki chemiczne pochodzenia roślinnego, zwane flawanolami, a eksperyment laboratoryjny wykazał, że mogą one zapobiegać problemom z naczyniami krwionośnymi wywoływanym przez zbyt długie siedzenie, poinformowali naukowcy w środę w czasopiśmie The Journal of Physiology.
„Spożywanie produktów spożywczych i napojów o wysokiej zawartości flawanoli w okresach, gdy siedzimy, to dobry sposób na ograniczenie wpływu braku aktywności na układ naczyniowy” – powiedziała Catarina Rendeiro, starsza badaczka, adiunkt nauk o żywieniu na Uniwersytecie w Birmingham w Wielkiej Brytanii.
„Biorąc pod uwagę powszechność siedzącego trybu życia i zwiększone ryzyko, jakie niesie on dla zdrowia naczyń krwionośnych, spożywanie żywności i napojów bogatych w flawanole, zwłaszcza w połączeniu z przerywaniem okresów bezczynności krótkim spacerem lub staniem, może być dobrym sposobem na poprawę zdrowia w dłuższej perspektywie, niezależnie od poziomu sprawności fizycznej danej osoby” – powiedziała w komunikacie prasowym.
Wcześniejsze badania powiązały stwardnienie tętnic ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udarów i zawałów serca, jak twierdzą naukowcy w notatkach wstępnych. Wiadomo, że długotrwałe siedzenie przynajmniej tymczasowo upośledza elastyczność naczyń krwionośnych, zwiększając ciśnienie krwi.
„Niezależnie od tego, czy siedzimy przy biurku, za kierownicą samochodu, w pociągu, na kanapie, czytając książkę lub oglądając telewizję, wszyscy spędzamy dużo czasu w pozycji siedzącej” – powiedział Rendeiro. „Chociaż nie ruszamy ciałem, wciąż narażamy je na stres”.
Flawanole występują naturalnie w niektórych owocach, herbacie, orzechach i ziarnach kakaowca – twierdzą naukowcy. Wykazano, że chronią one zdrowie naczyń krwionośnych w okresach stresu psychicznego.
Aby sprawdzić, czy flawanole mogą pomóc chronić zdrowie naczyń krwionośnych, naukowcy przeprowadzili badanie na 40 zdrowych młodych mężczyznach – 20 o lepszej kondycji fizycznej i 20 o gorszej kondycji.
Wszyscy mężczyźni wypili filiżankę kakao o wysokiej lub niskiej zawartości flawonoli, a następnie siedzieli nieruchomo przez dwie godziny.
Naukowcy twierdzą, że u wszystkich osób, które piły kakao o niskiej zawartości flawonoli, zaobserwowano zmniejszenie elastyczności tętnic w rękach i nogach, co może dowodzić, że lepsza kondycja fizyczna niekoniecznie chroni przed szkodliwymi skutkami siedzącego trybu życia.
Badanie wykazało jednak, że u wszystkich osób pijących kakao o wysokiej zawartości flawonoli, niezależnie od poziomu sprawności fizycznej, nie zaobserwowano takiej redukcji.
„Co ważne, po wypiciu napoju o wysokiej zawartości flawanoli, zarówno uczestnicy o lepszej, jak i gorszej kondycji zachowali tę samą elastyczność tętnic, co przed dwugodzinnym siedzeniem” – powiedział w komunikacie prasowym Sam Lucas, profesor fizjologii naczyń mózgowych, wysiłku fizycznego i eksperymentalnej na Uniwersytecie w Birmingham.
Naukowcy twierdzą, że jest to pierwsze badanie, które wykazało, że flawanole mogą chronić przed problemami z naczyniami krwionośnymi związanymi z siedzeniem i że ochrona ta nie zależy od kondycji fizycznej danej osoby.
„Włączenie do diety produktów bogatych w flawanole jest tak naprawdę bardzo proste” – powiedział w komunikacie prasowym główny badacz Alessio Daniele, doktorant na Uniwersytecie w Birmingham.
„W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są produkty kakaowe, które są przetwarzane metodami pozwalającymi zachować poziom flawanolu” – powiedział Daniele. „Jeśli kakao nie jest twoją pasją, owoce takie jak jabłka, śliwki i jagody, orzechy oraz czarna i zielona herbata to powszechne produkty w kuchni, które są łatwo dostępne”.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat flawonoidów można znaleźć na stronie Harvard Medical School.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.




