Kakao i jagody chronią serce podczas długiego siedzenia

A hot cup of cocoa or tea, an apple or a bowlful of berries might help protect the heart health of couch potatoes or desk jockeys, a new study suggests. File Photo by Bill Greenblatt/UPI

Jak sugerują najnowsze badania, gorąca filiżanka kakao lub herbaty, jabłko albo miska jagód mogą pomóc chronić zdrowie serca osób siedzących za biurkiem lub siedzących na kanapie.

Wszystkie te produkty spożywcze i napoje są bogate w związki chemiczne pochodzenia roślinnego, zwane flawanolami, a eksperyment laboratoryjny wykazał, że mogą one zapobiegać problemom z naczyniami krwionośnymi wywoływanym przez zbyt długie siedzenie, poinformowali naukowcy w środę w czasopiśmie The Journal of Physiology.

„Spożywanie produktów spożywczych i napojów o wysokiej zawartości flawanoli w okresach, gdy siedzimy, to dobry sposób na ograniczenie wpływu braku aktywności na układ naczyniowy” – powiedziała Catarina Rendeiro, starsza badaczka, adiunkt nauk o żywieniu na Uniwersytecie w Birmingham w Wielkiej Brytanii.

„Biorąc pod uwagę powszechność siedzącego trybu życia i zwiększone ryzyko, jakie niesie on dla zdrowia naczyń krwionośnych, spożywanie żywności i napojów bogatych w flawanole, zwłaszcza w połączeniu z przerywaniem okresów bezczynności krótkim spacerem lub staniem, może być dobrym sposobem na poprawę zdrowia w dłuższej perspektywie, niezależnie od poziomu sprawności fizycznej danej osoby” – powiedziała w komunikacie prasowym.

Wcześniejsze badania powiązały stwardnienie tętnic ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udarów i zawałów serca, jak twierdzą naukowcy w notatkach wstępnych. Wiadomo, że długotrwałe siedzenie przynajmniej tymczasowo upośledza elastyczność naczyń krwionośnych, zwiększając ciśnienie krwi.

„Niezależnie od tego, czy siedzimy przy biurku, za kierownicą samochodu, w pociągu, na kanapie, czytając książkę lub oglądając telewizję, wszyscy spędzamy dużo czasu w pozycji siedzącej” – powiedział Rendeiro. „Chociaż nie ruszamy ciałem, wciąż narażamy je na stres”.

Flawanole występują naturalnie w niektórych owocach, herbacie, orzechach i ziarnach kakaowca – twierdzą naukowcy. Wykazano, że chronią one zdrowie naczyń krwionośnych w okresach stresu psychicznego.

Aby sprawdzić, czy flawanole mogą pomóc chronić zdrowie naczyń krwionośnych, naukowcy przeprowadzili badanie na 40 zdrowych młodych mężczyznach – 20 o lepszej kondycji fizycznej i 20 o gorszej kondycji.

Wszyscy mężczyźni wypili filiżankę kakao o wysokiej lub niskiej zawartości flawonoli, a następnie siedzieli nieruchomo przez dwie godziny.

Naukowcy twierdzą, że u wszystkich osób, które piły kakao o niskiej zawartości flawonoli, zaobserwowano zmniejszenie elastyczności tętnic w rękach i nogach, co może dowodzić, że lepsza kondycja fizyczna niekoniecznie chroni przed szkodliwymi skutkami siedzącego trybu życia.

Badanie wykazało jednak, że u wszystkich osób pijących kakao o wysokiej zawartości flawonoli, niezależnie od poziomu sprawności fizycznej, nie zaobserwowano takiej redukcji.

„Co ważne, po wypiciu napoju o wysokiej zawartości flawanoli, zarówno uczestnicy o lepszej, jak i gorszej kondycji zachowali tę samą elastyczność tętnic, co przed dwugodzinnym siedzeniem” – powiedział w komunikacie prasowym Sam Lucas, profesor fizjologii naczyń mózgowych, wysiłku fizycznego i eksperymentalnej na Uniwersytecie w Birmingham.

Naukowcy twierdzą, że jest to pierwsze badanie, które wykazało, że flawanole mogą chronić przed problemami z naczyniami krwionośnymi związanymi z siedzeniem i że ochrona ta nie zależy od kondycji fizycznej danej osoby.

„Włączenie do diety produktów bogatych w flawanole jest tak naprawdę bardzo proste” – powiedział w komunikacie prasowym główny badacz Alessio Daniele, doktorant na Uniwersytecie w Birmingham.

„W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są produkty kakaowe, które są przetwarzane metodami pozwalającymi zachować poziom flawanolu” – powiedział Daniele. „Jeśli kakao nie jest twoją pasją, owoce takie jak jabłka, śliwki i jagody, orzechy oraz czarna i zielona herbata to powszechne produkty w kuchni, które są łatwo dostępne”.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat flawonoidów można znaleźć na stronie Harvard Medical School.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *