Badania sugerują, że pestycydy są szkodliwe dla mikroorganizmów jelitowych

Pesticides used on commercial farms, and even your backyard flower bed, could be harming the healthy bacteria that live in your gut, researchers said. Photo by Adobe Stock/HealthDay News

Nowe badania sugerują, że pestycydy stosowane w gospodarstwach rolnych, a nawet na przydomowych rabatkach kwiatowych, mogą szkodzić zdrowym bakteriom żyjącym w jelitach.

Ale nie chodzi tu tylko o pestycydy: brytyjscy naukowcy odkryli, że inne substancje chemiczne powszechnie występujące w nowoczesnych domach – środki zmniejszające palność i związki chemiczne stosowane w tworzywach sztucznych – również mogą być toksyczne dla naszego „mikrobiomu”, czyli bilionów pożytecznych zarazków żyjących w przewodzie pokarmowym.

„Odkryliśmy, że wiele substancji chemicznych, zaprojektowanych do działania tylko na jeden rodzaj celu, na przykład owady lub grzyby, wpływa również na bakterie jelitowe” – powiedziała główna autorka badania, Indra Roux z Zakładu Toksykologii MRC Uniwersytetu Cambridge. „Byliśmy zaskoczeni, że niektóre z tych substancji chemicznych wywierają tak silne działanie. Na przykład wiele przemysłowych substancji chemicznych, takich jak środki zmniejszające palność i plastyfikatory – z którymi regularnie się stykamy – w ogóle nie miało wpływu na organizmy żywe, a jednak ma”.

Wyniki badań opublikowano w środę w czasopiśmie Nature Microbiology.

W swoich badaniach Roux i współpracownicy poddali testom laboratoryjnym 1076 substancji chemicznych na 22 różnych gatunkach pożytecznych bakterii powszechnie występujących w ludzkich jelitach.

Jak zauważono w komunikacie prasowym uniwersytetu, stanowi to jedynie ułamek około 4500 pożytecznych gatunków bakterii, o których wiadomo, że żyją w organizmie człowieka lub na jego powierzchni.

Zaburzenia w mikrobiomie mogą powodować szereg problemów zdrowotnych, w tym otyłość, problemy żołądkowo-jelitowe, schorzenia układu odpornościowego, a nawet problemy ze zdrowiem psychicznym.

Łącznie zespół naukowców z Cambridge zidentyfikował 168 substancji chemicznych, które najwyraźniej szkodzą bakteriom jelitowym, hamując ich prawidłowy rozwój.

Badania wykazały również, że próby uodpornienia bakterii na te substancje chemiczne doprowadziły do uodpornienia niektórych gatunków na powszechnie stosowany antybiotyk, cyprofloksacynę. Autorzy badania twierdzą, że może to utrudnić leczenie infekcji antybiotykami.

Zdaniem autorów, jedynym sposobem ograniczenia narażenia na pestycydy jest mycie owoców i warzyw przed spożyciem i niestosowanie pestycydów w przydomowym ogródku.

Wiele substancji chemicznych, takich jak pestycydy, jest przeznaczonych do zwalczania owadów, ale ich wpływ na bakterie mikrobiomu nie został dotychczas zbadany. Nowe dane mogą być przydatne w tworzeniu bezpieczniejszych substancji chemicznych, powiedziała Kiran Patil, główna autorka badania, również z Zakładu Toksykologii MRC.

„Prawdziwa siła tego zakrojonego na szeroką skalę badania polega na tym, że dysponujemy teraz danymi pozwalającymi przewidywać skutki działania nowych substancji chemicznych. Naszym celem jest stworzenie przyszłości, w której nowe substancje chemiczne będą bezpieczne” – powiedział w komunikacie prasowym.

Naukowcy zauważyli, że badania przeprowadzono w laboratorium, dlatego dokładny wpływ pestycydów i innych substancji chemicznych na bakterie jelitowe pozostaje nieznany.

„Teraz, gdy zaczęliśmy odkrywać te interakcje w warunkach laboratoryjnych, ważne jest, aby zacząć zbierać więcej danych na temat rzeczywistego narażenia na działanie substancji chemicznych, aby sprawdzić, czy podobne skutki występują w naszych organizmach” – powiedział Patil.

Więcej informacji

Dowiedz się więcej o mikrobiomie w Narodowym Instytucie Badań nad Ludzkim Genomem.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *