Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gibnews/htdocs/gibnews.pl/wp-includes/functions.php on line 6121
Napój z dodatkiem jadalnych ptasich gniazd ma pomóc walce z nadciśnieniem - Gospodarka i Biznes News

Napój z dodatkiem jadalnych ptasich gniazd ma pomóc walce z nadciśnieniem

Jadalne gniazda ptaków. Fot. Adobe Stock Jadalne gniazda ptaków. Fot. Adobe Stock

Napój w proszku, na bazie soi, o smaku kakao, z dodatkiem hydrolizatu z jadalnych ptasich gniazd wykazuje obiecujące działanie w leczeniu nadciśnienia i stanów zapalnych, a także poprawia kontrolę glikemii i przedłuża uczucie sytości – twierdzą malezyjscy naukowcy na łamach pisma „Food Quality and Safety”.

Rosnący popyt na żywność funkcjonalną doprowadził do pojawienia się (przynajmniej na azjatyckim rynku) mających wspomagać zdrowie wygodnych w użyciu napojów w proszku (PDM). Szczególnie cenione są produkty o niskim indeksie glikemicznym, pozwalające kontrolować poziom glukozy we krwi i zwiększać uczucie sytości – ułatwiają leczenie cukrzycy i kontrolę masy ciała. Nic dziwnego, że coraz więcej badań dotyczy rzeczywistych korzyści z tych produktów.

To konkretne badanie zostało przeprowadzone przez zespół z Universiti Kebangsaan w Malezji. Naukowcy zbadali wpływ jadalnych hydrolizatów ptasich gniazd (EBNH) w sojowym PDM o smaku kakaowym, zaprojektowanym w celu maksymalizacji korzyści.

Badanie wykazało zwiększoną aktywność hamującą enzym konwertujący angiotensynę (ACE) i stabilizację błony czerwonych krwinek, które są powiązane z działaniem przeciwnadciśnieniowym i przeciwzapalnym. Formuła napoju charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym i przedłużonym uczuciem sytości.

Uczestnicy zgłaszali uczucie sytości do 2,5 godziny po spożyciu napoju, co przypisuje się wysokiej zawartości białka i błonnika. Dzięki 3 proc. zawartości EBNH formuła zapewnia zauważalne działanie antyoksydacyjne, które pomaga stabilizować czerwone krwinki i zmniejszać stany zapalne, co jest kluczowe w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy.

„Włączenie EBNH do sproszkowanych mieszanek napojów oferuje nowy sposób na wzbogacenie codziennego odżywiania o korzyści bioaktywne. Ta wzbogacona mieszanka może służyć jako skuteczna opcja dietetyczna dla osób chorujących na nadciśnienie i cukrzycę lub dla każdego, kto szuka długotrwałej energii i sytości. Nasze odkrycia potwierdzają rosnące zainteresowanie żywnością funkcjonalną, która zaspokaja głód, jednocześnie promując lepsze wyniki zdrowotne” – podkreślił dr Zalifah Mohd Kasim, główny badacz i starszy wykładowca na Universiti Kebangsaan Malaysia.

Jadalne gniazda ptaków znane również jako „Yan Wo” były stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej w celach terapeutycznych od czasów dynastii Tang (618-907). Gniazda zbudowane są ze śliny ptaków spokrewnionych z naszym jerzykiem: salangany sundajskiej (Aerodramus fuciphagus) oraz salangany czarnogniazdowej. Głównymi dostarczycielami tych gniazd na światowe rynki są Indonezja oraz Malezja.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *