Osoby chore na stłuszczenie wątroby mają większe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, jeśli cierpią na jeden z trzech dodatkowych problemów zdrowotnych – wynika z nowego badania.
Jak podają badacze w środę w czasopiśmie Clinical Gastroenterology and Hepatology, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL zwiększają ryzyko zgonu u osób cierpiących na stłuszczenie wątroby.
Co ważne, naukowcy odkryli, że wysokie ciśnienie krwi wiąże się z najwyższym ryzykiem zgonu z powodu stłuszczenia wątroby.
„Do tej pory powszechnie uważano, że cukrzyca jest najpilniejszym problemem zdrowotnym pacjentów [z stłuszczeniem wątroby], co jest kluczowym spostrzeżeniem” – powiedział w komunikacie prasowym główny badacz, dr Matthew Dukewich, stypendysta hepatologii transplantacyjnej na Uniwersytecie Południowej Kalifornii.
Jak podają badacze w swoich notatkach, ponad jedna trzecia populacji świata cierpi na stłuszczenie wątroby, znane również jako stłuszczeniowa choroba wątroby związana z dysfunkcją metaboliczną, w skrócie MASLD.
Schorzenie to występuje, gdy tłuszcz gromadzi się w wątrobie, powodując uszkodzenie tkanek i bliznowacenie. Zazwyczaj jest ono związane z jednym lub kilkoma z pięciu innych problemów zdrowotnych: otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cukru we krwi i niskim poziomem cholesterolu HDL, twierdzą naukowcy.
Aby sprawdzić, które z tych problemów zdrowotnych stanowią największe ryzyko dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby, naukowcy prześledzili stan zdrowia blisko 22 000 osób, które wzięły udział w Narodowym badaniu stanu zdrowia i odżywienia w latach 1988–1994 i 1999–2018.
Naukowcy zauważyli, że 99% pacjentów miało nadwagę lub otyłość. Porównali problemy zdrowotne pacjentów z danymi z aktów zgonów, aby sprawdzić, który z nich ważył najwięcej.
Wyniki badań pokazują, że u pacjentów z stłuszczeniem wątroby ryzyko zgonu wzrasta o 40% w przypadku nadciśnienia tętniczego, u pacjentów z cukrzycą typu 2 o 25%, a u pacjentów z niskim poziomem cholesterolu HDL o 15%.
„MASLD to skomplikowana choroba, a to badanie rzuca nowe światło na to, na czym lekarze powinni skupić swoje wysiłki w leczeniu pacjentów” – powiedziała w komunikacie prasowym dr Norah Terrault, hepatolog z Keck School of Medicine na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. „Wiedza o tym, które aspekty MASLD mogą prowadzić do gorszych wyników leczenia, pomoże nam zapewnić pacjentom najlepszą możliwą opiekę”.
Badanie wykazało również, że ryzyko zgonu wzrasta wraz z nasileniem się tych problemów zdrowotnych.
Badanie wykazało, że u pacjentów z nadwagą lub otyłością i dwoma dodatkowymi problemami zdrowotnymi ryzyko zgonu wzrasta o 66%. U pacjentów z trzema problemami ryzyko wzrasta o 80%, a u pacjentów z czterema – ponad dwukrotnie.
Wreszcie, naukowcy odkryli, że ryzyko zgonu związane ze stłuszczeniem wątroby wzrasta wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI). BMI to szacunkowa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, obliczana na podstawie wzrostu i wagi.
„Wyniki te wskazują, że obecność indywidualnych czynników ryzyka kardiometabolicznego u pacjentów z MASLD może pomóc w określeniu odrębnych profili ryzyka i może zostać wykorzystana przy ustalaniu priorytetów leczenia” – podsumowali badacze.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat stłuszczenia wątroby można znaleźć na stronie American Liver Foundation.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.