Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje o wykryciu glutenu w partii prażynek kukurydzianych, które oznaczono jako artykuły bezglutenowe. Zjedzenie ich przez osoby cierpiące na alergię lub nietolerancję glutenu może spowodować pojawienie się reakcji alergicznej.

Sanepid wycofuje z placówek handlowych prażynki kukurydziane zawierające gluten
W efekcie kontroli państwowej, zrealizowanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, zidentyfikowano nieprawidłowości dotyczące obecności glutenu w partii chrupek kukurydzianych, które deklarowano jako pozbawione glutenu.
„Konsumpcja artykułu przez osoby z alergią lub nietolerancją na gluten może skutkować wystąpieniem reakcji uczuleniowej” – zaalarmował GIS.
Tygryski Prażynki kukurydziane wycofane. Partia z zawartością glutenu
Dotyczy to produktu Tygryski Prażynki kukurydziane o aromacie toffi o masie 70 g, o numerze partii: A0430 z terminem przydatności do spożycia do 01.2026. Producentem prażynek jest TBM Sp. z o.o., ul. Kolejowa 7A, 27-415 Kunów.
GISGIS zawiadomił, że przedsiębiorstwo TBM Sp. z o. o. bezzwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej nieprawidłowości podjęło kroki w celu usunięcia produktu z rynku i poinformowało kontrahentów o zaistniałej sytuacji.
„Instytucje urzędowej kontroli artykułów spożywczych monitorują proces eliminowania spornej partii z obiegu i prowadzą dochodzenie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie” – dodał GIS.
Zauważyłeś coś istotnego? Wyślij zdjęcie, nagranie lub opisz zdarzenie. Skorzystaj z naszej Platformy Interwencyjnej
WIDEO: "Hajsik za duży szajsik". Burzliwa debata w studiu Polsat News

Paulina Godlewska/polsatnews.pl/PAP
Źródło



