Zdjęcie: Adobe Stock
Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie The Journal of Immunology wskazuje, że wzbogacenie diety ciężarnych myszy o α-tokoferol, wariant witaminy E, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowych u ich potomstwa.
W latach 2007–2021 w USA częstość występowania alergii pokarmowych wśród dzieci wzrosła o 50%, a częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wzrosła w tym okresie trzykrotnie.
Aby odtworzyć rzeczywiste scenariusze prowadzące do rozwoju alergii u niemowląt, zespół badawczy pod przewodnictwem naukowców z Indiana University School of Medicine przeprowadził badanie (DOI: 10.1093/jimmun/vkae041) z udziałem myszy, którym podawano α-tokoferol, jedną z ośmiu form witaminy E. U myszy tych występowało zwiększone ryzyko wystąpienia egzemy i alergii pokarmowych.
Młode myszy uczulano poprzez ekspozycję skóry na znane alergeny pokarmowe, kurz domowy i detergenty, co odpowiadało powszechnej ekspozycji w dzieciństwie.
Po 2,5 tygodniach myszy zostały poddane działaniu alergenu doustnie, aby ocenić ich reakcję alergiczną. To podejście miało na celu symulację początkowej ekspozycji na alergeny, która często przygotowuje układ odpornościowy do późniejszej reakcji na późniejsze doustne ekspozycje.
Wyniki badań wykazały, że w porównaniu do myszy, które nie otrzymywały suplementów, u potomstwa myszy, których dieta była wzbogacona o α-tokoferol w czasie ciąży i laktacji, występował niższy poziom przeciwciał IgE przeciwko alergenom pokarmowym oraz mniejsze ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego wywołanego przez orzeszki ziemne.
Dr Joan Cook-Mills, profesor mikrobiologii i immunologii na Indiana University School of Medicine, która kierowała badaniami, zauważyła, że dla matek w USA korzyści z α-tokoferolu mogą nie być tak proste, jak się wydaje. „Potencjał α-tokoferolu w łagodzeniu reakcji alergicznych u dzieci jest prawdopodobnie utrudniony przez wysoki poziom γ-tokoferolu, który jest powszechny w popularnych olejach do gotowania (takich jak olej sojowy, olej kukurydziany i olej rzepakowy) i suplementach” – stwierdziła.
Dr Cook-Mills wcześniej wskazała, że γ-tokoferol niweluje zalety α-tokoferolu. „Obecnie suplementacja α-tokoferolem może być bardziej korzystna w krajach europejskich, w których powszechne oleje spożywcze (takie jak olej słonecznikowy, olej krokoszowy i oliwa z oliwek) są bogate w α-tokoferol i stosunkowo ubogie w γ-tokoferol” – zaproponowała.
Dr Cook-Mills wspomniał, że długoterminowym celem badań jest współpraca z przedsiębiorstwami komercyjnymi w celu osiągnięcia optymalnej równowagi α-tokoferolu i γ-tokoferolu w olejach spożywczych i innych produktach w USA. „Zalety tych wyników badań są ograniczone w USA, chyba że poszczególne osoby zmienią swoje praktyki kulinarne, a co jeszcze ważniejsze, chyba że zmienią się komercyjne metody produkcji” – podkreśla dr Cook-Mills.
Aby złagodzić występowanie alergii na orzeszki ziemne u dzieci, zaktualizowane wytyczne zalecają wcześniejsze wprowadzanie orzeszków ziemnych do diety dzieci. Niemniej jednak niektóre dzieci wykazują pozytywne objawy alergii na orzeszki ziemne, zanim można wprowadzić pokarmy stałe. Wyniki analizowanych badań sugerują możliwą strategię zmniejszenia rozwoju alergii pokarmowych u dzieci o podwyższonym ryzyku.
Przyjmowanie witaminy E w czasie ciąży było już wcześniej zalecane z różnych powodów, w tym w celu zapobiegania poważnym schorzeniom, takim jak stan przedrzucawkowy i poronienia.
Paweł Wernicki (PAP)
pmw/ zan/