W ciągu ostatnich trzech lat liczba kebabów wzrosła o prawie 30 procent, wynika z danych Pyszne.pl. Jednak nigdzie indziej kebaby nie rozwijają się w takim tempie jak w Częstochowie.

Na platformie Pyszne.pl działa obecnie ponad 3300 restauracji z kebabem, co stanowi 19% wszystkich partnerów gastronomicznych platformy. To rosnące znaczenie jest szczególnie widoczne w ostatnim czasie – w ciągu ostatnich trzech lat liczba lokali z kebabem wzrosła o prawie 30%.
Wzrostowi podaży towarzyszy rosnący apetyt Polaków: w 2024 roku liczba zamówień na kebab wzrosła o 13% rok do roku. Według najnowszego raportu trendów Pyszne.pl, kebab jest obecnie najczęściej zamawianym daniem w Polsce, wyprzedzając takie klasyki jak pizza margherita i cheeseburger.
Częstochowa staje się stolicą kebabu
Absolutnym rekordzistą pod względem rocznego wzrostu liczby lokali z kebabem jest Częstochowa, gdzie w ubiegłym roku ich liczba wzrosła o 114%. Inne miasta z najszybszym wzrostem to Łódź (wzrost o 81%), Dąbrowa Górnicza (53%) i Radom (50%).
„Kebab z niszowego dania stał się jednym z filarów polskiej gastronomii. Jego siła tkwi w niezwykłej demokratyzacji – jest przystępny cenowo, dostępny nawet w małych miejscowościach i trafia w gusta milionów Polaków. Szybkość i wygoda są również kluczowe: kebaby przygotowuje się błyskawicznie, a my dostarczamy je klientom równie sprawnie” – mówi Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.
Według badań TNS OBOP, rynek kebabu w samej Polsce osiągnął już wartość 2,5 mld zł.
Dziękujemy za przeczytanie tego artykułu. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.
Źródło



