Genetyka odgrywa rolę w wpływie oleju rybiego na ryzyko zachorowania na raka

A new study suggests a specific gene determines whether omega-3 fatty acids in fish oil are effective in lowering -- or raising -- the risk of colon cancer. File Photo by Billie Jean Shaw/UPI

Około 19 milionów dorosłych Amerykanów przyjmuje suplementy oleju rybiego, często w celu ochrony przed chorobami przewlekłymi. Jednak nowe badania sugerują, że ich zdolność do obniżania ryzyka raka jelita grubego może zależeć od pojedynczego genu.

Naukowcy z University of Michigan i University of Texas MD Anderson Cancer Center odkryli, że gen 15-lipooksygenazy-1, czyli ALOX15, odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu raka jelita grubego przez kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju rybim, znane jako EPA i DHA.

Badanie, którego wyniki opublikowano niedawno w czasopiśmie Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, wykazało, że bez ALOX15 olej rybi może w rzeczywistości zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego u myszy.

„Nie wszystkie suplementy z olejem rybim są takie same” – powiedział w komunikacie prasowym starszy badacz Imad Shureiqi, profesor medycyny wewnętrznej w University of Michigan Rogel Cancer Center w Ann Arbor.

„Ważne jest również, aby zadać sobie pytanie, czy osoba przyjmująca suplement ma niezbędne enzymy do metabolizowania tych produktów, co zapobiega przewlekłemu stanowi zapalnemu, a w konsekwencji rozwojowi raka” – dodał.

Naukowcy porównali myszy karmione dietą z olejem rybim z myszami na diecie kontrolnej. Ku ich zaskoczeniu, olej rybi zwiększył liczbę guzów jelita grubego u myszy narażonych na działanie substancji chemicznych wywołujących stan zapalny i przyspieszających powstawanie guzów.

Jak wyjaśnili naukowcy, dzieje się tak, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 potrzebują ALOX15, aby rozłożyć się na cząsteczki przeciwzapalne zwane rezolwinami. Przewlekły stan zapalny jest głównym czynnikiem rozwoju raka.

Badanie wykazało:

U myszy, którym brakowało ALOX15, podawano olej rybi, co skutkowało większą liczbą nowotworów jelita grubego.

EPA okazała się działać skuteczniej niż DHA, a u myszy karmionych EPA zaobserwowano mniej przypadków wystąpienia guzów.

Rodzaj suplementu również miał znaczenie: Lovaza, zatwierdzony przez rząd lek na bazie oleju rybiego, i inne formy suplementu oparte na EPA zmniejszyły liczbę i rozmiar guzów u myszy z ALOX15. Jednak produkty z DHA były mniej skuteczne.

Choć wyniki badań na zwierzętach często różnią się u ludzi, odkrycia te sugerują, że olej rybi nie zapewnia jednakowej ochrony wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie przyjmują ALOX15.

Zespół badawczy pracuje nad lekami, które mogłyby zwiększyć obecność ALOX15 w komórkach nowotworowych, dzięki czemu suplementy EPA i DHA byłyby skuteczniejsze w walce z rakiem.

Eksperci zalecają, aby pacjenci przed zażywaniem oleju rybiego skonsultowali się ze swoim lekarzem.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat oleju rybiego można znaleźć w Mayo Clinic.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Genetyka odgrywa rolę w wpływie oleju rybiego na ryzyko zachorowania na raka - INFBusiness

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *