Do końca lutego możesz zapisać się na bezpłatny kurs dla juhasów i pasterzy zatytułowany „Ale WYPAS!”. Szkolenie potrwa do 30 września i zakończy się egzaminem, dając Ci szansę na zaangażowanie się w te zanikające zawody. Dla wielu praca pośród oszałamiających krajobrazów Tatr może okazać się wymarzoną karierą.

Kursy dla pasterzy i juhasów są organizowane przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach, a udział w nich jest bezpłatny . Szkolenie pasterskie jest finansowane z budżetu województwa małopolskiego.
Nie tylko dla górali. Kandydaci na pasterzy spoza Małopolski muszą spełniać określone kryteria
Koordynatorka projektu Sabina Cygan poinformowała PAP, że bycie góralką nie jest warunkiem koniecznym, aby zostać juhasem . O stanowisko to może ubiegać się także osoba pochodząca z Warszawy, ale będzie musiała spełnić dodatkowe kryteria.
„Kandydat spoza Małopolski musi zadeklarować, że będzie produkować oscypki i wypasać owce w Małopolsce . Dodatkowo taki kandydat – juhas musi uzyskać poparcie doświadczonego pasterza, który zweryfikuje jego pracę w regionie” – wyjaśniła Sabina Cygan.
Kurs Juhas i baca. Jakie są wymagania wstępne?
Dorośli posiadający co najmniej podstawowe wykształcenie mogą zapisać się na kursy juhas . Przyszły pasterz musi mieć co najmniej 21 lat. Ponadto, czeladnik musi mieć co najmniej wykształcenie zawodowe, podczas gdy mistrz pasterski musi mieć co najmniej wykształcenie średnie i co najmniej 5 lat doświadczenia w pasterstwie lub posiadaniu stada owiec.
Przyszli pasterze mogą wziąć udział w kursach czeladniczych i mistrzowskich. Szkolenie to obejmuje serię 15 godzin wykładów i sześć godzin zajęć praktycznych w bacówce . Natomiast kurs juhas obejmuje 42 godziny wykładów i 150 godzin praktycznych zajęć w ramach stażu, prowadzonych pod okiem doświadczonego pasterza.
Aspirujący pasterz i juhas muszą pomyślnie zdać egzamin zawodowy. Co on obejmuje?
„Uwieńczeniem wszystkich trzech kursów będą egzaminy zawodowe , które będą się składać z części praktycznej przeprowadzanej na wybranych pastwiskach i w bacówkach, a także egzaminu teoretycznego przeprowadzanego przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach. Kandydaci muszą wykazać się wystarczającą wiedzą dotyczącą zarówno owiec, jak i serów owczych ” – przekazał PAP koordynator projektu.
W tym roku kurs cieszy się dużym zainteresowaniem, jednak wciąż są wolne miejsca . W zeszłym roku kurs ukończyło 22 juhas i 17 baca.
Bacowanie, czyli kulturowy wypas owiec, zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w 2022 r. Sery owcze, a konkretnie oscypki i bryndza, są wpisane na unijną listę produktów tradycyjnych, prawnie chronionych w całej UE. Wędzone sery produkowane w bacówkach mogą być wprowadzane do obrotu w sezonie wypasu owiec, który trwa od maja do października.