180 lat Browaru Okocim – tradycja, pasja, przyszłość

W tym roku przypada 180. rocznica istnienia Browaru Okocim. Aby uczcić tę rocznicę, w historycznym Pałacu Goetzów, pierwotnej rezydencji założycieli Browaru, odbyła się wielka gala rocznicowa, w której wzięli udział szanowni goście ze społeczności biznesowej: klienci, dostawcy, urzędnicy państwowi, lokalni liderzy, przedstawiciele instytucji edukacyjnych, duchowni, media oraz byli i obecni pracownicy.

180 lat Browaru Okocim - tradycja, pasja, przyszłość - INFBusiness

Uczestnicy zgromadzili się, aby uczcić tę ważną rocznicę, uczcić dziedzictwo Okocimia, docenić zaangażowanie w warzenie piwa i wyrazić duże zainteresowanie przyszłością zarówno przemysłu piwowarskiego, jak i browaru.

Trwałe dziedzictwo browarnicze

Początki browaru Okocim sięgają 1845 roku, kiedy to Jan Ewangelista Goetz, utalentowany i wizjonerski piwowar, postanowił nawiązać współpracę z Józefem Neumannem i Julianem Kodrębskim, aby założyć warzelnię na brzegach rzeki Uszwicy. To właśnie w Okocimiu wyprodukowano pierwsze w Polsce Jasne Pełny, piwo dolnej fermentacji. Przez kolejne dekady browar rozkwitał, szybko stając się jednym z największych producentów piwa w Europie. Do 1911 roku Okocim stał się piątym co do wielkości browarem w całej monarchii austro-węgierskiej. Pod kierownictwem Albina Goetza-Okocimskiego, syna założyciela, produkcja wzrosła pięciokrotnie w ciągu zaledwie dwudziestu lat. Browar zyskał międzynarodowe uznanie, częściowo dzięki linii kolejowej łączącej Okocim, ułatwiającej eksport piwa poza Europę. Albin zyskał tytuł „króla piwa” dzięki swojemu oddaniu i osiągnięciom.


Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *