Suplementacja witaminą D zwiększa skuteczność chemioterapii w leczeniu raka piersi

Zdjęcie: Adobe Stock Zdjęcie: Adobe Stock

Brazylijskie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Cancer sugeruje, że suplementacja witaminą D może zwiększyć skuteczność chemioterapii u kobiet chorych na raka piersi.

Naukowcy z Facultad de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista „Júlio de Mesquita Filho” w Sao Paulo w Brazylii doszli do tych ustaleń po przebadaniu 80 kobiet powyżej 45 roku życia, u których zdiagnozowano raka piersi. Uczestniczki te kwalifikowały się do chemioterapii neoadjuwantowej, która polega na podawaniu leków cytotoksycznych przed chirurgicznym usunięciem guza w celu zwiększenia skuteczności leczenia.

Przed rozpoczęciem chemioterapii kobiety podzielono na dwie grupy: jedna grupa licząca 40 kobiet otrzymywała 2000 jednostek międzynarodowych (200 IU) witaminy D dziennie, podczas gdy druga grupa licząca 40 kobiet otrzymywała placebo.

Po sześciu miesiącach chemioterapii wyniki wskazały, że u 43% kobiet przyjmujących witaminę D zaobserwowano spowolnienie postępu choroby, podczas gdy w grupie placebo odsetek ten wyniósł zaledwie 24%.

„Nawet w tej małej kohorcie zauważyliśmy znaczące różnice w odpowiedzi na chemioterapię. Co więcej, dawka witaminy D stosowana w tym badaniu jest niższa od typowego celu korygowania niedoboru witaminy D, który wynosi zazwyczaj 50 000 IU tygodniowo” – zauważył Eduardo Carvalho-Pessoa, jeden ze współautorów badania.

Większość uczestników wykazywała poważny niedobór witaminy D, z poziomami poniżej 20 nanogramów na mililitr krwi (lub 50 nmol/l w niektórych laboratoriach). Za odpowiedni poziom uważa się na ogół co najmniej 30 ng/ml do 50 ng/ml.

Carvalho-Pessoa wyjaśnił, że w okresie suplementacji poziom witaminy D we krwi pacjentów stale wzrastał. „Witamina D jest łatwo dostępną i niedrogą alternatywą w porównaniu z innymi lekami mającymi na celu zwiększenie skuteczności chemioterapii” – zauważył.

Wyraził optymizm co do wyników badania, sugerując, że warto je zbadać dalej, na większej próbie pacjentów.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu organów i układów w naszym ciele, szczególnie układu odpornościowego. Głównym źródłem witaminy D jest skóra, która syntetyzuje ją pod wpływem światła słonecznego. Źródła pokarmowe bogate w witaminę D obejmują głównie tłuste ryby, a także jaja i grzyby. Jednak spożycie pokarmowe zazwyczaj zaspokaja tylko ułamek zapotrzebowania organizmu na ten składnik odżywczy.

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi (Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminą D; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2023), zaleca się, aby dorośli w wieku 19-75 lat przyjmowali 1000-2000 IU witaminy D dziennie. Zalecenia wskazują, że ekspozycja na słońce przez 15-30 minut dziennie z odkrytymi ramionami i nogami w godzinach 10:00-15:00 od początku maja do końca września może być wystarczająca, chociaż dodatkowa suplementacja w tej dawce jest zalecana i uważana za bezpieczną.

Nadmiar witaminy D może prowadzić do hiperkalcemii, charakteryzującej się podwyższonym poziomem wapnia w organizmie. Objawy mogą obejmować nudności i wymioty, zmęczenie, dyskomfort kości, zaparcia, problemy poznawcze, a nawet oporną na leczenie padaczkę. (PAP)

jjj/ zan/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *