Suplementacja witaminą D zwiększa skuteczność chemioterapii w leczeniu raka piersi

Zdjęcie: Adobe Stock Zdjęcie: Adobe Stock

Brazylijskie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Cancer sugeruje, że suplementacja witaminą D może zwiększyć skuteczność chemioterapii u kobiet, u których zdiagnozowano raka piersi.

Naukowcy z Facultad de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista „Júlio de Mesquita Filho” w Sao Paulo w Brazylii doszli do tych ustaleń po przeanalizowaniu grupy 80 kobiet w wieku powyżej 45 lat z rakiem piersi. Uczestniczki te były kandydatkami do chemioterapii neoadjuwantowej, podejścia terapeutycznego polegającego na podawaniu środków cytotoksycznych przed interwencją chirurgiczną w celu usunięcia guza, mającego na celu zwiększenie skuteczności leczenia.

Przed rozpoczęciem chemioterapii uczestników podzielono na dwie grupy: jedna grupa licząca 40 osób otrzymywała 2000 międzynarodowych jednostek (200 IU) witaminy D dziennie, podczas gdy drugiej grupie 40 osób podawano placebo.

Po sześciomiesięcznym okresie chemioterapii wyniki wskazały, że w grupie otrzymującej suplementację witaminą D choroba cofnęła się u 43% kobiet, w porównaniu do zaledwie 24% w grupie placebo.

„Nawet w tak ograniczonej próbie zaobserwowaliśmy znaczące różnice w odpowiedzi na chemioterapię. Co więcej, dawka witaminy D zastosowana w tym badaniu jest niższa niż standardowa dawka zwykle stosowana w celu uzupełnienia niedoboru witaminy D, która wynosi zazwyczaj około 50 000 IU na tydzień” – zauważył Eduardo Carvalho-Pessoa, jeden ze współautorów badania.

Większość uczestników wykazywała poważny niedobór witaminy D, z poziomami poniżej 20 nanogramów na mililitr krwi (lub 50 nmol/l w niektórych laboratoriach). Za optymalny zakres uważa się na ogół co najmniej 30 ng/ml do 50 ng/ml.

Carvalho-Pessoa zauważył, że w fazie suplementacji poziom witaminy D we krwi pacjentów stale wzrastał. „Witamina D jest łatwo dostępną i niedrogą alternatywą w porównaniu z innymi lekami, których celem jest zwiększenie skuteczności chemioterapii” — ocenił ekspert.

Uważa, że wyniki ostatnich badań są obiecujące i uzasadniają konieczność przeprowadzenia dalszych badań z udziałem większej populacji pacjentów.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania różnych organów i układów w ciele, w tym układu odpornościowego. Głównym źródłem witaminy D jest skóra, która produkuje ją w odpowiedzi na ekspozycję na światło słoneczne. Źródła dietetyczne bogate w witaminę D obejmują przede wszystkim tłuste ryby, a także jaja i grzyby. Jednak samo jedzenie zaspokaja tylko ułamek zapotrzebowania organizmu na ten składnik odżywczy.

Aktualne zalecenia w Polsce sugerują, że dorośli w wieku 19-75 lat powinni przyjmować od 1000 do 2000 IU witaminy D dziennie (Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminą D; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2023). Autorzy zaleceń zauważają, że ekspozycja na słońce przez 15-30 minut dziennie z odkrytymi przedramionami i nogami w godzinach 10:00-15:00 od początku maja do końca września może wystarczyć, jednak dodatkowa suplementacja w tej dawce jest wskazana i bezpieczna.

Nadmiar witaminy D może prowadzić do hiperkalcemii, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem wapnia w organizmie. Stan ten może prowadzić do takich objawów jak nudności i wymioty, zmęczenie, ból kości, zaparcia, problemy poznawcze, a nawet padaczka, która nie reaguje na leczenie. (PAP)

jjj/ zan/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *