Globalny gigant zamyka fabrykę w Niemczech. Koszty są zbyt wysokie

Konglomerat spożywczy Danone podjął decyzję o zamknięciu zakładu produkcyjnego w Niemczech. Zakład w Ochsenfurt, niedaleko Würzburga, ma zostać zrestrukturyzowany do końca przyszłego roku. W związku z tym ponad 200 pracowników może stracić pracę.

Produkcja jogurtów Danone w jednym z francuskich zakładów firmy.
Produkcja jogurtu Danone w jednym z francuskich zakładów firmy. | Zdjęcie: MOURAD ALLILI/SIPA/SIPA/East News / East News

Jak podają Wiadomości Handlowe, powołując się na komunikat spółki, zakład ma kontynuować działalność do końca przyszłego roku.

„Po długich i dogłębnych dyskusjach firma zamierza zamknąć zakład w Ochsenfurt ze względu na zmieniające się preferencje konsumentów, niską zdolność produkcyjną i wysokie koszty . Kierownictwo Danone wyraża ubolewanie z powodu tego wyboru, biorąc pod uwagę niezwykłe poświęcenie pracowników i długą historię zakładu” – czytamy w ogłoszeniu, donosi Wiadomości Handlowe.

Jednocześnie Danone zamierza przeznaczyć część środków na pobliski zakład w Fuldzie. Jednak działalność tam będzie się koncentrować na produkcji specjalistycznych produktów, w tym mleka modyfikowanego dla niemowląt.

Zakład w Ochsenfurt zatrudnia około 230 osób i specjalizuje się w produkcji jogurtu, między innymi. Niemniej jednak wolumeny produkcji znacznie spadły w ostatnich latach, co skłoniło mleczarnię, założoną ponad 50 lat temu, do zamknięcia do końca 2026 r.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *