Jeśli posiadasz doświadczenie w sprzątaniu i znasz dobrze angielski, możesz zarobić 11 tys. zł. Firma organizująca rejsy wycieczkowe ogłosiła właśnie rekrutację na stanowisko stewarda kabinowego.
/123RF/PICSELLinia rejsowa Viking rozpoczęła rekrutację na sezon 2025. Poszukuje osób do pracy na statkach wycieczkowych na stanowiskach – szef kuchni (Chef de Partie), główny kelner (Chef de Rang), steward kabinowy (Stateroom Steward). Firma oferuje bardzo atrakcyjne warunki oraz wysokie wynagrodzenie.
Praca na statku. Wymagania i zarobki na stanowisku Chef de Partie
Pracodawca zapewnia darmowe posiłki oraz zakwaterowanie w kajucie dwuosobowej (ze współlokatorem). Dużym atutem jest także możliwość odbycia podróży wycieczkowcem i zobaczenia miejsc, w których będzie się zatrzymywać.
Kandydat na stanowisko Chef de Partie musi posiadać co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy na luksusowym wycieczkowcu lub w hotelu i mieć wykształcenie średnie. Dodatkowym atutem będzie dyplom ukończenia studiów hotelarskich. Od kandydatów wymaga się doskonałej znajomości angielskiego, zadbanego wyglądu i nienagannej higieny, umiejętności bycia dyskretnym oraz dochowywania poufnych informacji. Nie mogą posiadać widocznych tatuaży.
Do obowiązków osoby zatrudnionej na tym stanowisku będzie należało m.in. realizowanie wszystkich działań związanych z żywnością i napojami, także podczas wydarzeń specjalnych, obsługa kelnerska i uczestnictwo w szkoleniach. Firma oferuje zatrudnienie na podstawie umowy o pracę i wynagrodzenie w wysokości 3080 euro (około 13 175 zł).
Chef de Rang musi spełnić identyczne wymagania. Wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2581 euro (11 038 zł).
Praca na statku wycieczkowym. Płacą 11 tys. zł za sprzątanie
Na takie same zarobki – czyli nieco ponad 11 tys. zł miesięcznie, może liczyć steward kabinowy pracujący na wycieczkowcu Viking. Do jego obowiązków będzie należało: czyszczenie kabin i pomieszczeń ogólnodostępnych, zajmowanie się praniem gości, dystrybucja mundurów, witanie i pomaganie gościom, przeprowadzanie inwentaryzacji i zarządzanie zapasami.
Firma oczekuje od kandydatów wykształcenia średniego, dobrej znajomości angielskiego oraz 2-letniego doświadczenia w sprzątaniu na luksusowym wycieczkowcu bądź w hotelu. Osobie zatrudnionej na tym stanowisku przysługują takie same benefity jak na stanowiskach Chef de Partie i Chef de Range, czyli m.in. darmowe wyżywienie i zakwaterowanie.
Hanna Sidorska