Handel w stagnacji. Warunki gospodarcze pogorszyły się w Q2 2025

Środowisko handlowe w II kw. 2025 r. uległo pogorszeniu; firmy handlowe negatywnie oceniają swoją ogólną sytuację – wynika z raportu Instytutu Rozwoju Gospodarczego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Handel w stagnacji. Warunki gospodarcze pogorszyły się w Q2 2025
zdjęcie: fran_kie // Shutterstock

Wskaźnik klimatu biznesowego IRG SGH (IRGTRD) spadł o 2,4 punktu w kwartale i wynosi obecnie 1,9 punktu. Badacze zauważają, że liczba ta jest wyższa od średniej dla drugich kwartałów w ciągu ostatniej dekady (która jest ujemna i wynosi -0,3 punktu), ale niższa od poziomu obserwowanego rok wcześniej (3,3 punktu w Q2 2024).

„Firmy handlowe wyraziły negatywną opinię na temat swojej ogólnej sytuacji – bilans odpowiedzi na to pytanie wyniósł -1,1 punktu. Taką negatywną ocenę odnotowano ostatnio w 2020 r.” – czytamy w raporcie.

„Na bieżącą wartość bilansową miały wpływ następujące odpowiedzi: 26,3% ankietowanych firm określiło swoją ogólną kondycję jako dobrą, 46,4% oceniło ją jako przeciętną, a 27,4% uznało ją za słabą. Oczekiwania dotyczące przyszłego rozwoju ogólnej sytuacji gospodarczej ankietowanych firm w ciągu najbliższych sześciu miesięcy pozostają umiarkowanie optymistyczne” – dodano.

Raport wskazuje, że przedsiębiorstwa w dużych, średnich i małych miastach odnotowały pogorszenie warunków gospodarczych.

„Wzrost wskaźnika nastrojów ekonomicznych odnotowano tylko wśród firm działających na terenach wiejskich. Jednak pomimo tego wzrostu wskaźnik dla tych przedsiębiorstw pozostał ujemny (-1,9 punktu)” – podano.

Autorzy badania podkreślają, że podobnie jak w poprzednim kwartale, potencjał poprawy sytuacji przedsiębiorstw handlowych jest ograniczony przez kilka czynników: rosnące koszty pracownicze (w większym stopniu niż inne czynniki), silną konkurencję i słaby popyt.

Respondenci wskazali, że takie wyzwania jak niedostateczna podaż, trudności w uzyskaniu kredytów i ich wysokie oprocentowanie nadal stanowią obciążenie. (PAP Biznes)

pat/ osh/

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *