Cholerę zdiagnozowano u starszej kobiety z województwa zachodniopomorskiego – poinformował w TVN24 Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski. Pacjentka – jak i osoby, które miały z nią kontakt – zostały już odizolowane. Diagnozę potwierdzono badaniami przeprowadzonymi w dwóch niezależnych laboratoriach.
Ada Michalak
Reklama
Cholera – ostra i zakaźna choroba układu pokarmowego, wywoływana przez spożycie żywności lub wody skażonej bakteriami Gram-ujemnymi, czyli szczepami bakterii cholery ( Vibrio cholerae ), które wytwarzają enterotoksynę – została wykryta u jednego z polskich pacjentów – poinformował w TVN24 Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski.
Reklama Reklama
W Polsce odnotowano przypadek cholery. Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia
dr Paweł Grzesiowski – Główny Inspektor Sanitarny – W wywiadzie dla TVN24 powiedział, że pacjentka, u której zdiagnozowano cholerę, pochodzi ze Stargardu Zachodniego i jest seniorką z chorobami współistniejącymi. „Przebieg choroby jest ciężki, z bardzo masywną biegunką, odwodnieniem, niewydolnością nerek i koniecznością dializoterapii” – powiedział Grzesiowski, mówiąc o zakażonej kobiecie. Jej stan jest obecnie stabilny i niezagrażający życiu.
Główny Inspektor Sanitarny podkreślił, że podjęto decyzję o izolacji chorej pacjentki. Obecnie przebywa ona na specjalistycznym oddziale zakaźnym w szpitalu w Szczecinie. Dwadzieścia sześć osób, które miały kontakt z pacjentką, przebywa na kwarantannie, a ponad 80 osób jest objętych nadzorem.
Zlecono już badania na toksygenność bakterii. Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, potwierdziła to, mówiąc, że przypadek cholery został wykryty za pomocą testu molekularnego i wymaga potwierdzenia, czy jest to szczep toksygenny.
Reklama Reklama Reklama
„Niestety, często problemem jest to, że toksyna produkowana przez tę bakterię tak bardzo uszkadza jelita, że nawet antybiotyki są nieskuteczne” – powiedział Grzesiowski w TVN24. W krajach rozwiniętych śmiertelność z powodu cholery jest rzadka, ponieważ mamy nowoczesną medycynę, dializy, kroplówki i możemy szybko zrekompensować pacjentowi utratę wody i elektrolitów, natomiast w krajach rozwijających się cholera jest zdecydowanie jedną z najbardziej śmiertelnych chorób, ponieważ pomoc przychodzi zbyt późno – dodał.
Jak zauważył Główny Inspektor Sanitarny, w Polsce zdarzały się przypadki cholery. „To nie jest coś wyjątkowego” – stwierdził. Dodał jednak, że były to przypadki, w których pacjenci podróżowali do krajów, w których występuje cholera.
Źródło choroby pacjenta nie jest jeszcze znane. Ani chora, ani nikt z jej otoczenia nie opuścił kraju. Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że „trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie cholery w Stargade”. „Nie znamy źródła choroby; analizujemy aktywność pacjentki z ostatnich siedmiu dni, aby ustalić, z kim miała kontakt” – powiedział.
Czym jest cholera?
Jak wyjaśniono na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego, cholera to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie – Vibro cholerae serogrupy O1 lub O139. Bakterie te mogą przetrwać przez długi czas w wodzie zanieczyszczonej ludzkimi odchodami. Poza ludźmi, którzy wydalają przecinkowce cholery w kale, zarówno w trakcie choroby, jak i będąc nosicielami, nie jest znany zwierzęcy rezerwuar tego patogenu.
Jak można zarazić się cholerą i jakie są objawy tej choroby?
Cholera może zostać przeniesiona na ludzi poprzez spożycie skażonej wody i żywności, w tym surowych i niedogotowanych owoców morza.
Jeśli chodzi o objawy cholery, to po krótkim okresie inkubacji – trwającym od kilku godzin do pięciu dni – pojawiają się objawy takie jak wymioty i wodnista biegunka, bez bólu brzucha i gorączki.
Reklama Reklama Reklama
Skurcze mięśni pojawiają się wyłącznie w wyniku zaburzeń elektrolitowych, a wraz z nasileniem się odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych, nasilają się pragnienie, suchość w ustach, chrypka, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy i rysy twarzy. W większości przypadków objawy są łagodne lub nie występują wcale, a osoby zakażone stają się bezobjawowymi nosicielami. W ciężkich przypadkach dochodzi do dezorientacji, śpiączki i zgonu, wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny.
Cholera – leczenie
Cholera jest chorobą śmiertelną – jeśli nie jest leczona, co druga zarażona osoba umiera.
Przy odpowiednim leczeniu – antybiotykoterapii i nawodnieniu – umiera na skutek zakażenia mniej niż 1% osób, u których wystąpiły objawy.
Przyczyną cholery jest Vibrio cholerae – bakteria zidentyfikowana po raz pierwszy przez Roberta Kocha w 1883 roku.
Głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko rozprzestrzeniania się cholery są: brak higieny podczas przygotowywania posiłków i higieny osobistej, złe warunki sanitarne i higieniczne w miejscach o dużej gęstości zaludnienia, brak odpowiedniej infrastruktury wodno-kanalizacyjnej, spożywanie niedogotowanej żywności oraz ciepła strefa klimatyczna sprzyjająca rozwojowi przecinkowców cholery.
Reklama Reklama Reklama
W latach 2007–2009 na całym świecie odnotowano około 600 000 przypadków cholery, a w wyniku epidemii zmarło prawie 25 000 osób.
W latach 2007–2009 na całym świecie odnotowano około 600 000 przypadków cholery, a w wyniku epidemii zmarło prawie 25 000 osób.