Na zdjęciu od lewej: mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG), prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN), dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG). Fot. Krzysztof Mystkowski / Politechnika Gdańska
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Instytutu Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk przekształcili liście kapusty pekińskiej w materiał nadający się do produkcji czujników, które mogą znaleźć zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w medycynie i ochronie środowiska, informuje gdańska uczelnia.
Wykorzystując metodę pirolizy, naukowcy zajęli się tzw. upcyclingiem kapusty pekińskiej, mającym na celu przekształcenie jej w bardziej wartościowy materiał, o czym poinformowało w czwartek biuro prasowe Politechniki Gdańskiej. Autorzy eksperymentu są częścią interdyscyplinarnej grupy naukowej RedOX na Politechnice Gdańskiej, kierowanej przez prof. Katarzynę Siuzdak (IMP PAN), prof. Andrzeja Nowaka (PG) i prof. Jacka Ryla (PG).
Badania koncentrowały się na wykorzystaniu liści kapusty wzbogaconych miedzią jako odpadu organicznego do stworzenia węgla aktywnego, który wykorzystywany jest do wykrywania kwasu askorbinowego (witaminy C) – wyjaśnia dr inż. Wiktoria Lipińska z IMP PAN, absolwentka studiów licencjackich i magisterskich na Politechnice Gdańskiej, w oświadczeniu przesłanym PAP.
„Wykazaliśmy, że odpady organiczne, po odpowiednim przetworzeniu, mogą być wykorzystane do tworzenia materiałów elektrodowych do czujników” – zauważyła Lipińska.
Angelika Łepek, doktorantka w Szkole Doktorskiej Politechniki Gdańskiej (Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej), przybliżyła proces badawczy.
„Najpierw pokroiliśmy liście kapusty na małe kawałki i zanurzyliśmy je w solach miedzi o różnym stężeniu. Następnie poddaliśmy je pirolizie w środowisku neutralnym i uzyskaliśmy proszek węglowo-miedziany, który wykorzystaliśmy do modyfikacji szklanej elektrody węglowej. W kolejnej fazie oceniliśmy jej właściwości elektrochemiczne pod kątem wykrywania witaminy C, którą stopniowo dodawaliśmy do elektrolitu” – wyjaśnia Angelika Łepek.
Jak mówi inż. Stefania Wolff, doktorantka Szkoły Doktorskiej Politechniki Gdańskiej (WFTiMS) i IMP PAN, zespół badawczy wykazał, że materiał pochodzący z odpadów kapustnych może z powodzeniem znaleźć zastosowanie w czujnikach do zastosowań spożywczych, a konkretnie do pomiaru zawartości witaminy C w sokach owocowych.
Wyniki badania, finansowanego ze środków programu TECHNETIUM, zostały szczegółowo opisane w artykule „Właściwości katalityczne materiałów węglowych na bazie kapusty wzbogaconych jonami miedzi w kierunku wykrywania kwasu askorbinowego” opublikowanym w prestiżowym (200 punktów) czasopiśmie Sustainable Materials and Technologies i doprowadziły do złożenia wniosku patentowego.
W skład grupy badawczej weszli członkowie Grupy Badawczej RedOX: dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG, główna autorka artykułu), Angelika Łepek (WFTiMS PG), inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), a także prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG) oraz dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN, opiekun Grupy Badawczej RedOX, kierownik projektu).
Koło naukowe RedOX PG, założone dwa lata temu, jest pierwszym kołem naukowym w Polsce związanym z The Electrochemical Society. Jest to inicjatywa studentów i doktorantów skupiona na elektrochemii, fotochemii, katalizie i pokrewnych tematach. Celem koła jest poszerzanie wiedzy i kompetencji w zakresie elektrochemii oraz prowadzenie badań podstawowych i stosowanych. Członkowie RedOX zajmują się również rozwojem różnych technologii druku 3D w dziedzinie elektrochemii. (PAP)
Nauka w Polsce
ksi/ zan/