Na zdjęciu: dr Bartłomiej Potaniec. Fot. materiały prasowe
Naukowcy z Instytutu Łukasiewicz – PORT we Wrocławiu (Polski Ośrodek Rozwoju Technologii) stworzyli etykiety reagujące na zmiany temperatury lub wilgotności, które można stosować na produktach spożywczych, farmaceutykach i elektronice.
Etykiety sensoryczne zaprojektowane przez wrocławskich naukowców mogą przybrać formę naklejek samoprzylepnych, które będzie można naklejać na produkty spożywcze, leki czy urządzenia elektroniczne wrażliwe na wahania wilgotności.
„Do tych etykiet sensorycznych stosujemy barwniki termochromowe, które zmieniają kolor w odpowiedzi na zmiany temperatury. Kiedy konsumenci obserwują konkretny kolor na etykiecie, są informowani, czy produkt jest przechowywany w odpowiedniej temperaturze” – powiedział w rozmowie z PAP dr Bartłomiej Potaniec, kierownik zespołu badawczego w Instytucie Łukasiewicz-PORT we Wrocławiu, który stworzył etykiety sensoryczne.
Zastosowanie różnych barwników na etykietach umożliwia weryfikację, czy produkt był transportowany lub przechowywany w odpowiednich warunkach wilgotności, co jest kluczowe dla elektroniki. W tym przypadku zmiany koloru również przekazują informacje konsumentowi.
Dr Potaniec zauważył, że obecnie 10 do 20 procent żywności jest wyrzucanych z powodu przekroczenia daty ważności. „Nasze etykiety mają na celu ograniczenie tych strat poprzez dostarczanie informacji o warunkach przechowywania — temperaturze, wilgotności i czasie. W rezultacie konsumenci będą mogli łatwo określić, czy produkt nadaje się do spożycia” — zauważył badacz.
Etykiety sensoryczne są szczególnie popularne w sektorze farmaceutycznym, w którym warunki przechowywania leków mają kluczowe znaczenie.
Naukowcy z Łukasiewicz – PORT aktywnie pracują nad poszerzeniem zakresu temperatur, które można monitorować za pomocą tych etykiet. „Osiągnęliśmy możliwość monitorowania od około plus 50 stopni Celsjusza do minus 30 stopni Celsjusza. Jednak celem jest rozszerzenie tego do minus 80 stopni Celsjusza, ponieważ jest to temperatura wymagana do konserwacji tkanek, odczynników i enzymów, które są szczególnie wrażliwe na temperaturę podczas transportu w suchym lodzie” – wyjaśnił naukowiec.
Dodał, że dzięki rozszerzeniu zakresów pomiarowych etykiet sensorycznych możliwe będzie szybkie sprawdzenie, czy próbki materiału biologicznego, m.in. ze szpitali do laboratoriów, były transportowane w odpowiednich warunkach i nie uległy uszkodzeniu w trakcie transportu. (PAP)
Nauka w Polsce
pdo/ bar/