Nowe badanie wykazało, że ryzyko zachorowania na raka trzustki może mieć związek z mikrobami żyjącymi w jamie ustnej.
Jak podają badacze w czwartek w JAMA Oncology, ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta ponad trzykrotnie u osób, w których jamie ustnej znajduje się 27 rodzajów bakterii i grzybów, w tym niektóre bezpośrednio powiązane z chorobami dziąseł.
„Jest bardziej oczywiste niż kiedykolwiek, że szczotkowanie i nitkowanie zębów może nie tylko pomóc w zapobieganiu chorobom przyzębia, ale także chronić przed rakiem” – powiedział w komunikacie prasowym dr Richard Hayes, współautor badania i profesor zdrowia populacji w Szkole Medycznej im. Grossmana na Uniwersytecie Nowojorskim.
Rak trzustki jest uważany za „cichego zabójcę”, ponieważ istnieje niewiele skutecznych metod przesiewowych pozwalających na jego wczesne wykrycie. To sprawia, że jest to nowotwór wysoce śmiertelny, ze wskaźnikiem pięcioletniego przeżycia wynoszącym zaledwie 13%, jak podają naukowcy w notatkach.
Poprzednie badania wykazały, że bakterie mogą przedostawać się do trzustki wraz ze śliną, zwiększając ryzyko zachorowania na raka u osób ze złą higieną jamy ustnej.
Naukowcy twierdzą jednak, że nie jest jasne, które konkretnie drobnoustroje przyczyniają się do raka trzustki.
Na potrzeby badania naukowcy przeanalizowali próbki śliny pobrane od ponad 122 000 Amerykanów uczestniczących w dwóch szeroko zakrojonych badaniach dotyczących badań przesiewowych i profilaktyki raka.
Zespół zidentyfikował 445 pacjentów, u których zdiagnozowano raka trzustki i porównał próbki ich śliny z próbkami pobranymi od 445 losowo wybranych osób, u których nie stwierdzono raka.
Naukowcy zidentyfikowali 20 różnych rodzajów bakterii i cztery rodzaje grzybów, które wpływają na ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Naukowcy powiązali również raka trzustki z trzema bakteriami, o których wiadomo, że przyczyniają się do chorób dziąseł – Porphyromonas gingivalis, Eubacterium nodatum i Parvimonas micra.
Wyniki badań pokazują, że ryzyko zachorowania na raka trzustki w przypadku całej grupy drobnoustrojów było prawie 3,5-krotnie większe.
„Profilując populacje bakterii i grzybów w jamie ustnej, onkolodzy mogą być w stanie oznaczyć osoby, które najbardziej potrzebują badań przesiewowych w kierunku raka trzustki” – powiedziała w komunikacie prasowym Jiyoung Ahn, współautorka badania, profesor zdrowia populacji i medycyny w Szkole Medycznej Grossmana na Uniwersytecie Nowojorskim.
Naukowcy zauważyli jednak, że ze względu na charakter badania obserwacyjnego, nie można wyciągnąć bezpośredniego wniosku o związku przyczynowo-skutkowym między zdrowiem jamy ustnej a rakiem trzustki.
Zespół zamierza teraz zbadać, czy wirusy jamy ustnej mogą przyczyniać się do rozwoju raka i w jaki sposób mikrobiom jamy ustnej wpływa na szanse przeżycia pacjentów.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat raka trzustki można znaleźć na stronie Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.