Naukowcy twierdzą, że wczesna ekspozycja zmniejsza liczbę przypadków alergii na orzeszki ziemne

Encouraging parents to introduce peanuts to their infants early has led to a significant drop in new allergy diagnoses, researchers said in a new study. File Photo by Stephen Shaver/UPI

Jak twierdzą naukowcy ze Szpitala Dziecięcego w Filadelfii, zachęcanie rodziców do wczesnego podawania orzeszków ziemnych swoim dzieciom doprowadziło do znacznego spadku liczby nowych diagnoz alergii.

Ich badanie – opublikowane w listopadowym wydaniu czasopisma Pediatrics – jest pierwszą analizą na szeroką skalę, która pokazuje rzeczywisty wpływ nowych zaleceń żywieniowych i skutecznej interwencji w zakresie zdrowia publicznego.

Alergie pokarmowe o charakterze anafilaktycznym, w których układ odpornościowy nadmiernie reaguje na takie pokarmy jak mleko, jaja czy orzeszki ziemne, dotyczą około 4% dzieci i mogą powodować natychmiastowe, poważne reakcje, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu.

Orzeszki ziemne są jedną z najczęstszych przyczyn tych reakcji, znanych również jako reakcje zależne od immunoglobuliny E.

Zmiana w polityce zdrowia publicznego była wynikiem przeprowadzonego w 2015 r. badania LEAP (Learning Early About Peanut Allergy), które wykazało, że regularne podawanie produktów zawierających orzeszki ziemne niemowlętom z grupy wysokiego ryzyka (z ciężką egzemą lub alergią na jaja) zmniejszyło ryzyko wystąpienia u nich alergii na orzeszki ziemne o 81%.

Po zakończeniu badania LEAP najważniejsze organizacje zajmujące się pediatrią i alergologią opublikowały w latach 2015 i 2017 wytyczne skupiające się na dzieciach wysokiego ryzyka.

W 2021 r. zasady te rozszerzono o możliwość wprowadzania przez opiekunów głównych alergenów pokarmowych, takich jak orzeszki ziemne i jaja, w wieku od 4 do 6 miesięcy u wszystkich dzieci, u których wcześniej nie wystąpiła reakcja alergiczna.

„Wszyscy zastanawiali się, czy te przełomowe interwencje w dziedzinie zdrowia publicznego wpłynęły na zmniejszenie liczby alergii pokarmowych IgE-zależnych w Stanach Zjednoczonych” – powiedział dr Stanisław Gabryszewski, pierwszy autor badania i lekarz prowadzący w Szpitalu Dziecięcym w Filadelfii. „Mamy teraz dane sugerujące, że efekt tej przełomowej interwencji w dziedzinie zdrowia publicznego jest widoczny”.

Analiza spadku

Zespół CHOP przeanalizował dane z elektronicznej dokumentacji medycznej ponad 124 000 dzieci. Porównano wskaźniki diagnoz alergii pokarmowych przed wprowadzeniem wytycznych, po ich wprowadzeniu oraz po wprowadzeniu szerszych wytycznych z 2021 roku.

Od okresu przed wprowadzeniem wytycznych w 2015 r. do momentu wprowadzenia dodatku w 2021 r. wyniki wykazały znaczącą redukcję liczby nowych diagnoz następujących schorzeń:

Alergia na orzeszki ziemne: spadek z 0,79% do 0,45% u dzieci biorących udział w badaniu

Alergia pokarmowa IgE-zależna: spadek z 1,46% do 0,93% u dzieci biorących udział w badaniu

Autorzy oszacowali, że u jednego dziecka, które w młodym wieku miało kontakt z alergenami pokarmowymi, udało się zapobiec wystąpieniu alergii pokarmowej.

Co więcej, alergia na jaja stała się najczęściej diagnozowaną alergią pokarmową po wprowadzeniu wytycznych, przewyższając alergię na orzeszki ziemne.

Mimo że wczesne podanie leku nie eliminuje całkowicie alergii pokarmowych, eksperci uważają zaobserwowaną redukcję za duże zwycięstwo w zakresie zdrowia publicznego.

„Nasze ustalenia mają znaczenie zarówno dla osób leczących pacjentów, jak i dla osób opiekujących się niemowlętami, a większa świadomość, edukacja i działania rzecznicze mogą dodatkowo wzmocnić pozytywne rezultaty, jakie zaobserwowaliśmy w tym badaniu” – powiedział starszy autor badania, dr David Hill, lekarz prowadzący w Oddziale Alergologii i Immunologii w CHOP.

Dr Hill zauważył, że „przyszłe badania mogą potencjalnie zbadać konkretne praktyki żywieniowe, które pomogą nam lepiej zrozumieć czas, częstotliwość i dawkę pokarmów, które optymalizują ochronę przed alergiami pokarmowymi”.

W towarzyszącym artykułowi artykule redakcja z zadowoleniem przyjęła wyniki badań i zaapelowała o dalsze ich monitorowanie.

„Jeśli te odkrycia się potwierdzą, będą stanowić znaczący postęp w dziedzinie zdrowia publicznego – potwierdzając, że badania kliniczne, w połączeniu z jasnymi wytycznymi i zaangażowanym upowszechnianiem, mogą rzeczywiście zmienić trajektorię alergii pokarmowych u dzieci” – napisał zespół kierowany przez dr Ruchi Guptę z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.

Więcej informacji

Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych udostępnia materiały na temat alergii pokarmowych.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *