Nowa linia Cheetosów i Doritosów bez barwników i sztucznych aromatów

PepsiCo announced that it will begin selling new

Jaskrawo pomarańczowe palce mogą wkrótce stać się mniej popularne wśród niektórych amatorów przekąsek.

PepsiCo ogłosiło, że rozpocznie sprzedaż nowych wersji Cheetosów i Doritosów, które nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów.

Linia o nazwie „Simply NKD” trafi do sklepów 1 grudnia i obejmuje cztery produkty:

Ser Doritos Simply NKD Nacho

Doritos Simply NKD Cool Ranch

Cheetos Simply NKD Puffs

Cheetosy Simply NKD Flamin' Hot

Firma twierdzi, że przekąski te będą miały ten sam smak, jakiego oczekują konsumenci, tyle że bez sztucznych barwników.

„Udoskonalamy nasze kultowe i najsłynniejsze marki, aby zaoferować klientom produkty o wyrazistych smakach, które fani znają i kochają, teraz w nowej odsłonie, bez dodatku barwników i sztucznych aromatów” – powiedział Hernán Tantardini, dyrektor ds. marketingu PepsiCo Foods US, w wywiadzie dla CBS News.

Zmiana ta jest odpowiedzią na rosnącą presję ze strony Roberta F. Kennedy'ego Jr., Sekretarza Zdrowia i Opieki Społecznej USA, który wzywał producentów żywności do usunięcia syntetycznych barwników z produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych.

Na początku tego roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zwróciła się do producentów z prośbą o dobrowolne zaprzestanie stosowania sztucznych barwników, ale do tej pory nie wprowadziła zakazu ich stosowania.

PepsiCo podkreśliło, że przekąski NKD nie zastępują ich klasycznych odpowiedników.

„NKD to dodatek, a nie zamiennik, wprowadzony w celu zaspokojenia popytu konsumentów” – powiedziała Rachel Ferdinando, dyrektor generalna PepsiCo Foods US, w wywiadzie dla CBS News.

Wiele dostępnych obecnie wersji chipsów zawiera barwniki, takie jak Żółty 5, Żółty 6, Czerwony 40 i Niebieski 1, które nadają przekąskom jaskrawe kolory.

Stany takie jak Wirginia Zachodnia już zakazały stosowania niektórych z tych barwników, a inne duże firmy, np. Kraft Heinz, również zobowiązały się do ich wycofania.

Obawy związane ze sztucznymi barwnikami obejmują związek między spożyciem większej ilości niezdrowej żywności a możliwymi zmianami w zachowaniu niektórych dzieci, takimi jak nadpobudliwość, brak koncentracji lub problemy ze snem.

Niektórzy eksperci twierdzą jednak, że barwniki stanowią tylko jeden element układanki i są o wiele mniej szkodliwe niż inne składniki.

„Zagrożenia dla zdrowia wydają się naprawdę niewielkie w porównaniu z zagrożeniami dla zdrowia wynikającymi z dodanej soli, cukru i tłuszczu w przetworzonej żywności” – powiedziała na początku tego roku dr Céline Gounder, specjalistka medyczna w CBS News i redaktor naczelna ds. zdrowia publicznego w KFF Health News.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat naturalnych i sztucznych barwników spożywczych można znaleźć w MD Anderson Cancer Center.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *