Nowe zalecenia dietetyczne zalecają kiwi i chleb żytni na zaparcia

New dietary guidelines from the British Dietetic Association say kiwis, rye bread and certain supplements may help people manage chronic constipation. Photo by Adobe Stock/HealthDay News

Kiwi mogą być czymś więcej niż zdrową przekąską – mogą również pomóc w stymulacji układu trawiennego.

Nowe, oparte na dowodach naukowych wytyczne dietetyczne Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego mówią, że kiwi, chleb żytni i niektóre suplementy mogą pomóc ludziom radzić sobie z przewlekłymi zaparciami bez leków.

Jak wyjaśnia główna autorka, Eirini Dimidi, dietetyczka i profesor nadzwyczajny w King's College London, wytyczne te skupiają się konkretnie na leczeniu zaparć dietą, a nie na podawaniu leków.

Ma nadzieję, że „osoby cierpiące na zaparcia będą miały teraz dostęp do informacji opartych na dowodach naukowych, poczują się zmotywowane do kontrolowania objawów i poprawy stanu zdrowia, który ma ogromny wpływ na jakość życia”.

Przewlekłe zaparcia dotykają około 16% dorosłych na całym świecie. W samych Stanach Zjednoczonych zaparcia prowadzą do około 2,5 miliona wizyt lekarskich rocznie, jak podaje Amerykańskie Kolegium Gastroenterologii.

Zaparcia definiuje się jako występowanie mniej niż trzech wypróżnień tygodniowo, utrzymujące się przez ponad trzy miesiące. Typowe objawy to twarde lub grudkowate stolce, wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusznej i nudności.

„Jeśli cierpisz na przewlekłe zaparcia, możesz nawet nie być w stanie podjąć żadnej aktywności fizycznej, ponieważ czujesz się wzdęty, odczuwasz ból, masz obolałe mięśnie i może to wpływać na twój nastrój” – powiedziała Sue-Ellen Anderson-Haynes, zarejestrowana dietetyczka i rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki, w wywiadzie dla NBC News.

Naukowcy przeanalizowali liczne badania kliniczne, aby określić, które produkty spożywcze i suplementy diety oferują największe korzyści. Zalecenia – opublikowane w poniedziałek w „Journal of Human Nutrition & Dietetics” i „Neurogastroenterology & Motility” – obejmują:

Kiwi: Spożywanie trzech owoców kiwi dziennie (ze skórką lub bez) może poprawić częstotliwość wypróżnień.

Chleb żytni: Spożywanie od sześciu do ośmiu kromek dziennie może pomóc zwiększyć częstotliwość, jednak naukowcy zauważyli, że taka wielkość porcji może nie być realistyczna dla każdego.

Suplementy błonnika: Przyjmowanie co najmniej 10 gramów dziennie, np. babki płesznik, może poprawić częstotliwość wypróżnień i złagodzić parcie.

Suplementy tlenku magnezu: 0,5 do 1,5 grama dziennie może pomóc w częstszym wypróżnianiu oraz zmniejszyć wzdęcia i ból.

Probiotyki: Niektóre szczepy, takie jak B. lactis i Bacillus coagulans, mogą pomóc niektórym osobom po czterech tygodniach stosowania.

Woda bogata w minerały: Picie od 0,5 do 1,5 litra wody bogatej w magnez dziennie może zwiększyć skuteczność terapii w połączeniu z innymi metodami leczenia.

Dimidi powiedział, że zalecenia mają na celu zastąpienie dotychczasowych niejasnych porad, takich jak „jedz więcej błonnika” czy „pij więcej wody”, konkretnymi wskazówkami popartymi badaniami.

Większość dostępnych obecnie metod leczenia przewlekłych zaparć opiera się na przyjmowaniu leków – twierdzą eksperci.

„Istnieje wiele dowodów na to, że dieta bogata w błonnik jest bardzo korzystna dla naszego ogólnego zdrowia, a także dla zdrowia jelit, na przykład zmniejszając ryzyko raka jelita grubego” – powiedział Dimidi w wywiadzie dla NBC News. „Ale jeśli chodzi o zaparcia, po prostu nie mamy wystarczających dowodów, aby stwierdzić, że łagodzi objawy zaparć”.

Dr William Chey, gastroenterolog z Uniwersytetu Michigan, który nie był zaangażowany w opracowywanie tych zaleceń, nazwał je „cennym planem działania, który [osoby] mogą wypróbować, czekając na wizytę u lekarza pierwszego kontaktu”.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat zaparć można znaleźć w Mayo Clinic.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *