Ryzyko stłuszczenia wątroby związane ze spożyciem napojów słodzonych i dietetycznych

Researchers released a study suggesting both sugary drinks and diet sodas are associated with a higher risk of consumers developing fatty liver disease. File Photo by Billie Jean Shaw/UPI

Nowe badanie wykazało, że osoby spożywające zarówno słodkie napoje gazowane, jak i napoje dietetyczne mogą być bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.

W rzeczywistości napoje słodzone sztucznie mogą stanowić większe zagrożenie dla zdrowia wątroby niż napoje słodzone – poinformowali w poniedziałek naukowcy na dorocznym spotkaniu United European Gastroenterology w Berlinie.

Zespół odkrył również, że zastąpienie tych napojów wodą znacznie zmniejszyło ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby.

„Napoje słodzone cukrem od dawna są pod lupą, a ich „dietetyczne” alternatywy są często postrzegane jako zdrowszy wybór” – powiedziała w komunikacie prasowym główna badaczka Lihe Liu. Jest ona studentką gastroenterologii w Pierwszym Szpitalu Afiliowanym Uniwersytetu Soochow w Suzhou w Chinach.

„Te odkrycia podważają powszechne przekonanie, że te napoje są nieszkodliwe i podkreślają potrzebę ponownego rozważenia ich roli w diecie i zdrowiu wątroby” – dodał Liu.

Stłuszczenie wątroby występuje, gdy tłuszcz gromadzi się w wątrobie, co z czasem może prowadzić do jej uszkodzenia. Jest to najczęstsza przewlekła choroba wątroby, jak twierdzą naukowcy, dotykająca ponad 30% ludzi na całym świecie.

W ramach badania naukowcy obserwowali prawie 124 000 osób biorących udział w brytyjskim Biobanku, długoterminowym badaniu zdrowotnym w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy zgłaszali spożycie napojów w ramach 24-godzinnego kwestionariusza dietetycznego.

Naukowcy odkryli, że w trakcie trwającego średnio 10 lat okresu obserwacji u prawie 1200 uczestników rozwinęła się stłuszczeniowa choroba wątroby, a 108 osób zmarło z przyczyn związanych z wątrobą.

Wyniki badań wskazują, że wypijanie dziennie około 250 ml lub więcej sztucznie słodzonych napojów wiązało się z 60-procentowym wzrostem ryzyka stłuszczenia wątroby.

Podobnie, jak stwierdzili badacze, codzienne picie napojów słodzonych wiązało się z 50-procentowym wzrostem ryzyka.

„Nasze badanie wykazało, że napoje o niskiej zawartości cukru lub bez cukru faktycznie wiążą się z wyższym ryzykiem stłuszczenia wątroby, nawet przy umiarkowanym spożyciu, na przykład jednej puszki dziennie” – powiedział Liu.

Picie wody zamiast napojów słodzonych sztucznie zmniejszyło ryzyko stłuszczenia wątroby o ponad 15%. Podobnie, zastąpienie napojów słodzonych wodą zmniejszyło ryzyko o prawie 13%.

Liu powiedział, że wysoka zawartość cukru w napojach słodzonych może powodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, zwiększać masę ciała i poziom kwasu moczowego – wszystkie te zjawiska wiążą się z gromadzeniem się nadmiaru tłuszczu w wątrobie.

Z drugiej strony, sztucznie słodzone napoje mogą wpływać na zdrowie wątroby, zmieniając mikrobiom jelitowy, zwiększając ochotę na słodycze i stymulując wydzielanie insuliny – powiedział Liu.

„Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest ograniczenie napojów słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami” – powiedziała. „Woda pozostaje najlepszym wyborem, ponieważ usuwa obciążenie metaboliczne i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, a jednocześnie nawadnia organizm”.

Naukowcy planują teraz zbadać, za pomocą długoterminowych badań klinicznych, dlaczego napoje te zwiększają odkładanie się tłuszczu w wątrobie.

Wyniki przedstawiane na konferencjach medycznych należy traktować jako wstępne do czasu opublikowania ich w recenzowanym czasopiśmie.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat stłuszczenia wątroby można znaleźć w Yale New Haven Health.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ryzyko stłuszczenia wątroby związane ze spożyciem napojów słodzonych i dietetycznych - INFBusiness

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *