Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gibnews/htdocs/gibnews.pl/wp-includes/functions.php on line 6121
Milion złotych dla start-upów i młodych naukowców - Gospodarka i Biznes News

Milion złotych dla start-upów i młodych naukowców

Nowatorskie rozwiązania dotyczące zrównoważonej produkcji żywności mają szansę na uzyskanie dofinansowania w programie jednego z największych polskich banków. Już po raz szósty bank wspiera najzdolniejszych polskich naukowców i najbardziej perspektywiczne krajowe start-upy. Do zdobycia są nie tylko wysokie granty, ale także wsparcie merytoryczne i biznesowe.

Innowacyjne podejścia do zrównoważonej produkcji żywności mogą uzyskać wsparcie finansowe w ramach programu jednego z czołowych polskich banków.
Innowacyjne podejścia do zrównoważonej produkcji żywności mogą uzyskać wsparcie finansowe w ramach programu jednego z czołowych polskich banków.

Pojęcie „start-up” pochodzi z angielskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza „rozruch”. Po raz pierwszy nazwano tak nowe firmy z sektora technologicznego rozwijające się w latach 60. XX w. w Dolinie Krzemowej. Obecnie start-upy, tworzone często przez młodych naukowców, zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Przyczyniają się m.in. do budowania zielonej gospodarki, tworząc unikalne rozwiązania odpowiadające na potrzeby współczesnego świata. Z analizy Polskiego Funduszu Rozwoju „Start-upy i ekologia. Jakie zielone rozwiązania tworzą polskie firmy technologiczne?” wynika, że aż 43 proc. start-upów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej pracujących nad rozwiązaniami, które mają redukować skutki zmian klimatu, ma siedzibę właśnie w naszym kraju. Niektóre z tych rozwiązań dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.

ING wspiera zrównoważoną produkcję żywności

Start-upy natrafiają na wiele wyzwań, do których należy finansowanie rozwoju produktu, jego dopasowanie do potrzeb rynkowych, komercjalizacja technologii, czyli konieczność nawiązania współpracy z biznesem, jak i obsługa prawno-administracyjna i księgowa spółki. Pomocną dłoń w kierunku start-upów i młodych naukowców po raz kolejny wyciąga ING Bank Śląski, który ruszył z szóstą edycją Programu Grantowego. Tym razem bank przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania, które będą wspierały zrównoważoną produkcję żywności.

Bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.
Bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.

— W tej edycji Programu Grantowego ING skupiamy się na zagadnieniach związanych z 15. celem zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG 15). Wiemy, jak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby. Poszukamy więc tym razem rozwiązań wspierających zrównoważoną produkcję żywności. Wierzymy, że połączenie naszego doświadczenia w obszarze zrównoważonego finansowania z wiedzą ekspertów przyczyni się do stworzenia projektów ważnych dla ochrony środowiska i przyszłych pokoleń — powiedziała Joanna Erdman, wiceprezes zarządu ING Banku Śląskiego.

Jak podkreślają eksperci ING, bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać jej zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.

Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby.
Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby.

Granty do 400 tys. zł

Zgłoszenia do Programu Grantowego ING można przesyłać do 10 października 2024 r., a najlepsze rozwiązania otrzymają granty na dalszy rozwój projektów. Za pierwsze miejsce przyznana zostanie nagroda w wysokości 400 tys. zł, za drugie miejsce 300 tys. zł, a za trzecie miejsce 150 tys. zł. Bank przewiduje również możliwość przyznania nagród dodatkowych – wyróżnień o łącznej wartości 150 tys. zł, w tym nagrody publiczności wielkiego finału.

Najlepsze rozwiązania zostaną wybrane przez kapitułę, w której zasiądą przedstawiciele ING Banku Śląskiego, biznesu, nauki oraz organizacji pozarządowych. Ogłoszenie finalistów nastąpi 4 listopada br., a zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas gali finałowej 9 grudnia br.

Program Grantowy ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. W tym roku dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.
Program Grantowy ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. W tym roku dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.

Wsparcie merytoryczne i biznesowe

Finaliści otrzymają także wsparcie merytoryczne oraz możliwość budowania partnerskich relacji biznesowych, co jest dodatkową wartością Programu Grantowego ING. Zostaną zaproszeni do udziału w warsztatach tematycznych, takich jak: „Poznaj swojego klienta”, „Modele biznesowe w praktyce”, „Eksperymenty, czyli skąd wiem, że moje rozwiązanie ma sens”, „Pitching, czyli jak się dobrze zaprezentować”. Dla najlepszych zespołów przewidziano również indywidualny mentoring we współpracy ze Startup Academy – organizacją, która pomaga w budowaniu start-upowych ekosystemów i programów rozwoju podstaw przedsiębiorczości.

Już 5 mln zł na innowacje

W każdej edycji Programu Grantowego ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. Pierwsza edycja koncentrowała się na rozwiązaniach z obszaru czystej i dostępnej energii (SDG 7), druga – na zrównoważonej produkcji konsumpcji (SDG 12), trzecia dotyczyła czystej wody (SDG 6), czwarta sposobów dbania o zdrowe życie w każdym wieku (SDG 3), a piąta – rozwiązań poprawiających energooszczędność budynków (SDG 11). Do tej pory ING Bank Śląski przekazał już 5 mln zł na wsparcie innowacyjnych pomysłów.

Rozwiązania do Programu Grantowego ING można zgłaszać do 10 października 2024 r. tu: www.ing.pl/programgrantowy

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *