Milion złotych dla start-upów i młodych naukowców

Nowatorskie rozwiązania dotyczące zrównoważonej produkcji żywności mają szansę na uzyskanie dofinansowania w programie jednego z największych polskich banków. Już po raz szósty bank wspiera najzdolniejszych polskich naukowców i najbardziej perspektywiczne krajowe start-upy. Do zdobycia są nie tylko wysokie granty, ale także wsparcie merytoryczne i biznesowe.

Innowacyjne podejścia do zrównoważonej produkcji żywności mogą uzyskać wsparcie finansowe w ramach programu jednego z czołowych polskich banków.
Innowacyjne podejścia do zrównoważonej produkcji żywności mogą uzyskać wsparcie finansowe w ramach programu jednego z czołowych polskich banków.

Pojęcie „start-up” pochodzi z angielskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza „rozruch”. Po raz pierwszy nazwano tak nowe firmy z sektora technologicznego rozwijające się w latach 60. XX w. w Dolinie Krzemowej. Obecnie start-upy, tworzone często przez młodych naukowców, zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Przyczyniają się m.in. do budowania zielonej gospodarki, tworząc unikalne rozwiązania odpowiadające na potrzeby współczesnego świata. Z analizy Polskiego Funduszu Rozwoju „Start-upy i ekologia. Jakie zielone rozwiązania tworzą polskie firmy technologiczne?” wynika, że aż 43 proc. start-upów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej pracujących nad rozwiązaniami, które mają redukować skutki zmian klimatu, ma siedzibę właśnie w naszym kraju. Niektóre z tych rozwiązań dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.

ING wspiera zrównoważoną produkcję żywności

Start-upy natrafiają na wiele wyzwań, do których należy finansowanie rozwoju produktu, jego dopasowanie do potrzeb rynkowych, komercjalizacja technologii, czyli konieczność nawiązania współpracy z biznesem, jak i obsługa prawno-administracyjna i księgowa spółki. Pomocną dłoń w kierunku start-upów i młodych naukowców po raz kolejny wyciąga ING Bank Śląski, który ruszył z szóstą edycją Programu Grantowego. Tym razem bank przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania, które będą wspierały zrównoważoną produkcję żywności.

Bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.
Bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.

— W tej edycji Programu Grantowego ING skupiamy się na zagadnieniach związanych z 15. celem zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG 15). Wiemy, jak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby. Poszukamy więc tym razem rozwiązań wspierających zrównoważoną produkcję żywności. Wierzymy, że połączenie naszego doświadczenia w obszarze zrównoważonego finansowania z wiedzą ekspertów przyczyni się do stworzenia projektów ważnych dla ochrony środowiska i przyszłych pokoleń — powiedziała Joanna Erdman, wiceprezes zarządu ING Banku Śląskiego.

Jak podkreślają eksperci ING, bioróżnorodność jest niezbędna do utrzymania równowagi w przyrodzie, ochrony środowiska i klimatu. Dlatego wypracowanie projektów, które będą wspierać jej zachowanie w obszarze produkcji żywności, może realnie wpływać na odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naszej planety.

Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby.
Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby.

Granty do 400 tys. zł

Zgłoszenia do Programu Grantowego ING można przesyłać do 10 października 2024 r., a najlepsze rozwiązania otrzymają granty na dalszy rozwój projektów. Za pierwsze miejsce przyznana zostanie nagroda w wysokości 400 tys. zł, za drugie miejsce 300 tys. zł, a za trzecie miejsce 150 tys. zł. Bank przewiduje również możliwość przyznania nagród dodatkowych – wyróżnień o łącznej wartości 150 tys. zł, w tym nagrody publiczności wielkiego finału.

Najlepsze rozwiązania zostaną wybrane przez kapitułę, w której zasiądą przedstawiciele ING Banku Śląskiego, biznesu, nauki oraz organizacji pozarządowych. Ogłoszenie finalistów nastąpi 4 listopada br., a zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas gali finałowej 9 grudnia br.

Program Grantowy ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. W tym roku dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.
Program Grantowy ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. W tym roku dotyczą zrównoważonej produkcji żywności, która ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności.

Wsparcie merytoryczne i biznesowe

Finaliści otrzymają także wsparcie merytoryczne oraz możliwość budowania partnerskich relacji biznesowych, co jest dodatkową wartością Programu Grantowego ING. Zostaną zaproszeni do udziału w warsztatach tematycznych, takich jak: „Poznaj swojego klienta”, „Modele biznesowe w praktyce”, „Eksperymenty, czyli skąd wiem, że moje rozwiązanie ma sens”, „Pitching, czyli jak się dobrze zaprezentować”. Dla najlepszych zespołów przewidziano również indywidualny mentoring we współpracy ze Startup Academy – organizacją, która pomaga w budowaniu start-upowych ekosystemów i programów rozwoju podstaw przedsiębiorczości.

Już 5 mln zł na innowacje

W każdej edycji Programu Grantowego ING przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające cele zrównoważonego rozwoju. Pierwsza edycja koncentrowała się na rozwiązaniach z obszaru czystej i dostępnej energii (SDG 7), druga – na zrównoważonej produkcji konsumpcji (SDG 12), trzecia dotyczyła czystej wody (SDG 6), czwarta sposobów dbania o zdrowe życie w każdym wieku (SDG 3), a piąta – rozwiązań poprawiających energooszczędność budynków (SDG 11). Do tej pory ING Bank Śląski przekazał już 5 mln zł na wsparcie innowacyjnych pomysłów.

Rozwiązania do Programu Grantowego ING można zgłaszać do 10 października 2024 r. tu: www.ing.pl/programgrantowy

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *