Suplementacja witaminą D zwiększa skuteczność chemioterapii w leczeniu raka piersi

Zdjęcie: Adobe Stock Zdjęcie: Adobe Stock

Brazylijskie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Cancer sugeruje, że suplementy witaminy D mogą zwiększać skuteczność chemioterapii u kobiet chorych na raka piersi.

Naukowcy z Facultad de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista „Júlio de Mesquita Filho” w Sao Paulo w Brazylii doszli do tych ustaleń po przeanalizowaniu grupy 80 kobiet w wieku powyżej 45 lat z rakiem piersi. Uczestniczki te zostały wybrane do chemioterapii neoadjuwantowej, która polega na podawaniu środków cytotoksycznych przed interwencją chirurgiczną w celu usunięcia guza, mającą na celu zwiększenie skuteczności leczenia.

Przed rozpoczęciem chemioterapii kobiety podzielono na dwie grupy: jedna grupa licząca 40 kobiet otrzymywała 2000 jednostek międzynarodowych (200 IU) witaminy D dziennie, podczas gdy druga grupa licząca 40 kobiet otrzymywała placebo.

Po sześciu miesiącach chemioterapii wyniki wykazały, że u 43% kobiet z grupy otrzymującej witaminę D zaobserwowano zmniejszenie nasilenia choroby, w porównaniu do 24% w grupie placebo.

„Nawet w tej stosunkowo niewielkiej kohorcie zaobserwowaliśmy znaczące rozbieżności w odpowiedziach na chemioterapię. Co więcej, dawka podawanej witaminy D była niższa niż typowa dawka docelowa stosowana w leczeniu niedoboru witaminy D, która wynosi zazwyczaj 50 000 IU na tydzień” — zauważył jeden ze współautorów badania, Eduardo Carvalho-Pessoa.

Większość uczestników wykazywała znaczny niedobór witaminy D, przy czym jej poziom spadał poniżej 20 nanogramów na mililitr krwi (lub 50 nmol/l w niektórych laboratoriach). Za optymalny poziom witaminy D uważa się co najmniej 30 ng/ml do 50 ng/ml.

Jak wyjaśnił Carvalho-Pessoa, w okresie suplementacji poziom witaminy D we krwi pacjentów stopniowo wzrastał. „Witamina D jest łatwo dostępną i niedrogą alternatywą w porównaniu z innymi lekami mającymi na celu zwiększenie skuteczności chemioterapii” – zauważył ekspert.

Uważa, że wyniki ostatnich badań są obiecujące i uzasadniają konieczność przeprowadzenia dalszych badań z udziałem większej populacji pacjentów.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu organów i układów w naszym ciele, w tym układu odpornościowego. Głównym źródłem witaminy D jest skóra, która syntetyzuje ją w odpowiedzi na ekspozycję na światło słoneczne. Źródłami witaminy D w diecie są głównie tłuste ryby, jaja i grzyby. Jednak spożycie pokarmów tylko częściowo zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ten składnik odżywczy.

Obecne wytyczne zalecają, aby dorośli w wieku 19-75 lat przyjmowali 1000-2000 IU witaminy D dziennie (Obecne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminą D; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2023). Autorzy tych wytycznych podkreślają, że ekspozycja na słońce przez 15-30 minut dziennie, z odkrytymi przedramionami i nogami w godzinach 10:00-15:00 od początku maja do końca września, może być wystarczająca, ale zalecają również i zapewniają bezpieczeństwo dodatkowej suplementacji w tym zakresie.

Nadmierne spożycie witaminy D może prowadzić do hiperkalcemii, charakteryzującej się podwyższonym poziomem wapnia w organizmie. Objawy mogą obejmować nudności, wymioty, zmęczenie, ból kości, zaparcia, problemy poznawcze, a nawet oporną na leczenie padaczkę. (PAP)

jjj/ zan/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *