Władze służby zdrowia Luizjany potwierdziły piąty w tym roku przypadek śmierci związany z bakterią Vibrio vulnificus, rzadką i niebezpieczną bakterią żywiącą się ludzkim mięsem, występującą w ciepłych wodach przybrzeżnych.
Jak podają amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), bakteria ta występuje najczęściej między majem a październikiem. Może prowadzić do poważnych chorób, w tym martwiczego zapalenia powięzi, szybko rozprzestrzeniającej się infekcji niszczącej tkanki.
Około 1 na 5 osób zakażonych umiera.
Nie jest jeszcze jasne, w jaki sposób doszło do zakażenia ostatniej ofiary. Dwa zgony w tym stanie na początku tego roku były związane ze spożyciem surowych ostryg, poinformowali urzędnicy. Ludzie mogą również zachorować, jeśli skażona woda morska dostanie się do otwartej rany.
„To już nie jest tylko zjawisko występujące na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej” – powiedział dr Fred Lopez, specjalista chorób zakaźnych w LSU Health, w wywiadzie dla CBS News.
„Globalne ocieplenie powoduje, że zakażenia bakterią Vibrio vulnificus rozprzestrzeniają się w górę wschodniego wybrzeża” – dodał.
Liczba przypadków rośnie w całym regionie. Luizjana zazwyczaj zgłasza około siedmiu zakażeń i jeden zgon rocznie. W 2025 roku w stanie potwierdzono już 26 przypadków.
Sąsiednie stany również zgłosiły zakażenia: 10 w Alabamie, trzy w Missisipi (w tym jedno śmiertelne) i 13 na Florydzie, gdzie zmarło osiem osób. Przypadki wykryto nawet w tak odległych stanach jak Massachusetts.
Służby zdrowia apelują, aby unikać surowych lub niedogotowanych owoców morza i nie narażać się na rany spowodowane kontaktem z ciepłymi wodami przybrzeżnymi.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat Vibrio vulnificus można znaleźć w Cleveland Clinic.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.