Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gibnews/htdocs/gibnews.pl/wp-includes/functions.php on line 6121
Brud, bakterie i przeterminowana żywność. Sanepid skontrolował nadmorskie lokale - Gospodarka i Biznes News

Brud, bakterie i przeterminowana żywność. Sanepid skontrolował nadmorskie lokale

33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych nałożyli kontrolerzy pomorskiego sanepidu w turystycznych miejscowościach nad morzem. Sprawdzili 217 punktów gastronomicznych.
Brud, bakterie i przeterminowana żywność. Sanepid skontrolował nadmorskie lokale - INFBusiness

W 37 proc. próbek lodów wykryto bakterie Enterobacteriaceae

Foto: Adobe Stock

Jak informuje portal PolskieRadio24.pl, przebadano restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Z 217 przeprowadzonych kontroli, osiem było interwencyjnych (czyli złożone zostało zawiadomienie o nieprawidłowościach w danym miejscu), z czego trzy okazały się zasadne.

Działania dotyczyły „zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego”. – Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole między 20 a 30 czerwca – poinformował rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki.

Najczęstsze nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych na Pomorzu

Najczęstsze nieprawidłowości dotyczyły stanu higienicznego pomieszczeń, wyposażenia, warunków przechowywania żywności oraz przestrzegania procedur higienicznych i systemu HACCP.

Problemy dotyczyły także braku możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowanej żywności, braku czystości. Wskazano także na konieczność przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych – tych brakowało lub ich nie stosowano.

Bakterie w 37 proc. przebadanych lodów

Osobne kontrole przeprowadzono w sąsiednim województwie zachodniopomorskim w punktach z lodami. W 37 proc. zbadanych próbek lodów pobranych w zachodniopomorskim wykryto bakterie Enterobacteriaceae.

Kontrolerzy pobrali do badań próbki lodów w miejscach, które odwiedza najwięcej turystów

Według danych Sanepidu to najwyższy wskaźnik zanieczyszczenia lodów występuje w pasie nadmorskim.

Kontrolerzy pobrali do badań próbki lodów w miejscach, które odwiedza najwięcej turystów. W samym pasie nadmorskim pobrano 90 próbek. Równo połowa z nich została zakwestionowana.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *