Ceny pączków w Tłusty Czwartek 2025. Ile kosztuje pączek w piekarni, dyskoncie lub cukierni? Obliczenia BNP Paribas

Tradycyjne czy dietetyczne? Propozycje pączków na tłusty czwartek

Tradycyjne czy dietetyczne? Propozycje pączków na tłusty czwartek Fakty TVN

Według BNP Paribas cena pączków na nadchodzący Tłusty Czwartek ma pozostać stabilna, mimo że wzrosły koszty niezbędnych składników do smażenia, takich jak jajka, masło i mąka. Z kolei piekarnie będą cieszyć się niższymi cenami cukru i oleju. Ile będą kosztować pączki w ten Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek to radosne święto, które oznacza ostatni tydzień karnawału. W tym roku obchodzone jest 27 lutego. Tradycyjnie, w tym dniu prawie wszyscy oddają się pączkom lub faworkom.

Mimo znacznego wzrostu cen niektórych składników do pączków w ubiegłym roku, BNP Paribas informuje, że wiele kategorii produktów odnotowuje stosunkowo stabilną sytuację w porównaniu z poprzednimi latami.

Ceny pączków w Tłusty Czwartek 2025. Ile kosztuje pączek w piekarni, dyskoncie lub cukierni? Obliczenia BNP Paribas - INFBusiness W tym roku Tłusty Czwartek przypada 27 lutego Shutterstock

Masło przoduje w podwyżkach cen

Analitycy bankowi podkreślają, że ceny mąki, według Ministerstwa Rolnictwa, wzrosły o 4 proc. rok do roku w styczniu. Weronika Szymańska-Wrzos z BNP Paribas, która dostarczyła informacji, zauważyła, że ceny jaj wzrosły – w zależności od klasy i systemu hodowli – średnio o 2 do 5 proc. Jednak masło odnotowało największy wzrost cen, a przetwórcy zapłacili w styczniu prawie 40 proc. więcej w porównaniu z poprzednim rokiem”, zauważyła analityczka. Wspomniała również, że olej rzepakowy, który może służyć jako substytut smalcu przy smażeniu pączków, spadł o kilka procent.

Czytaj także: „Cały świat zgłasza popyt”, cena gwałtownie rośnie >>>

W tradycyjnych przepisach na pączki dodawana jest stosunkowo niewielka ilość cukru, ponieważ jest on głównym składnikiem nadzienia. Cena cukru w 2024 r. spadła o 37 procent – podał bank. Uważają, że niższe ceny cukru mogą zmotywować producentów do zróżnicowania oferty smakowej. – Oprócz klasycznych wariantów, takich jak pączki z cukrem pudrem i marmoladą lub dżemem, w popularnych sieciach konsumenci znajdą pączki o smakach takich jak tiramisu, matcha lub owoce egzotyczne – podał BNP Paribas.

Nie wszystkie pączki są takie same. Które warto wybrać i dlaczego? Nie wszystkie pączki są takie same. Nie wszystkie pączki są takie same. Które warto wybrać i dlaczego? Shutterstock

Koszty składników wzrosły o 4 procent

Według Szymańskiej-Wrzos stabilizacja na niektórych rynkach pomoże ograniczyć potencjalne wzrosty cen pączków, mimo wzrostu kosztów składników.

– Koszt surowców na najprostsze pączki może być o 5-7 procent wyższy niż w zeszłym roku, w zależności od przepisu i jakości wykorzystanych materiałów. Robienie pączków w domu może być również droższe niż rok temu – zauważyła.

Dodała, że według danych Głównego Urzędu Statystycznego koszty składników niezbędnych do przygotowania dania podstawowego wzrosły o ok. 4 proc. od stycznia do grudnia.

– Decydując się na wypieki z cukierni, musimy brać pod uwagę dodatkowe koszty ponoszone przez przedsiębiorstwa, takie jak wzrost kosztów pracy, pakowania, transportu, a przede wszystkim energii, która jest niezbędna dla branży – podkreśla analityk.

BNP Paribas stwierdził, że najprostszy pączek w dyskoncie może kosztować jednego złotego, podczas gdy w piekarni zaczyna się od minimum 5 złotych za sztukę. W piekarniach rzemieślniczych, jak zauważył bank, ceny zaczynają się od kilkunastu złotych za pączka. „Pomimo rosnących kosztów analitycy (…) z Banku BNP Paribas przewidują, że większość z nas niewątpliwie będzie miała ochotę na przynajmniej jednego pączka” – podsumował bank.

Ceny pączków w Tłusty Czwartek 2025. Ile kosztuje pączek w piekarni, dyskoncie lub cukierni? Obliczenia BNP Paribas - INFBusiness Z różą, karmelem lub posypane złotem. W Tłusty Czwartek pączki królują w cukierniach tvn24

Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek

Zauważono, że zwyczaj jedzenia pączków związany jest z karnawałem, czasem zabawy i oddawania się przyjemnościom poprzedzającym Wielki Post.

„W czasach przedchrześcijańskich bogate potrawy symbolizowały świętowanie nadejścia wiosny. W Polsce od XII wieku powszechnie spożywano smażone ciasto nadziewane boczkiem

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *