Eksperci: Różnorodność kolorów na talerzu oznacza bogactwo składników odżywczych

Zdjęcie: Adobe Stock Zdjęcie: Adobe Stock

Spożywanie owoców i warzyw o różnych odcieniach może poprawić zdrowie i pomóc uniknąć wielu chorób, zgodnie z dietetykami ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Twierdzą, że gama kolorów oznacza szereg składników odżywczych, w tym witaminy, minerały i związki fitochemiczne.

Barwa owoców i warzyw wynika z obecności fitozwiązków — naturalnych, biologicznie aktywnych substancji, które pomagają roślinom chronić się przed chorobami, szkodnikami i trudnymi warunkami środowiskowymi.

„Każdy odcień odpowiada innym składnikom odżywczym, takim jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają naszemu organizmowi w walce z chorobami i utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia” – podkreślają specjaliści SUM.

Czerwone owoce i warzywa, takie jak pomidory, truskawki i papryka, są bogate w likopen, substancję chroniącą komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

„Systematyczne spożywanie tych produktów może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka prostaty” – radzą eksperci.

Produkty spożywcze w odcieniach pomarańczu i żółci, takie jak marchewki, dynia i morele, dostarczają beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, korzystnie wpływającą na wzrok, zdrowie skóry i odporność.

„Beta-karoten działa jako silny przeciwutleniacz, który chroni komórki i wspomaga zdrowie skóry, oczu i układu odpornościowego” – wyjaśniają dietetycy.

Zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i szpinak, zawierają dużo chlorofilu, kwasu foliowego, witaminy K i błonnika.

„Zielone zabarwienie przypisuje się chlorofilowi, który ma właściwości przeciwzapalne i detoksykujące. Ponadto wspomaga trawienie i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego” – podkreślają dietetycy SUM.

Fioletowe i ciemnoniebieskie owoce — borówki, jeżyny i winogrona — zawierają antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają funkcjonowanie mózgu. Pomagają chronić układ nerwowy, wzmacniają pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne.

Ważne jest również, aby wziąć pod uwagę białe warzywa, takie jak cebula, czosnek i kalafior. Zawierają one związki siarki i potasu, które mają właściwości antybakteryjne i wzmacniają układ odpornościowy. „Alicyna znajdująca się w czosnku wykazuje właściwości przeciwzapalne i może mieć działanie przeciwnowotworowe” – podkreślają.

Dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreślają, jak ważne jest tworzenie posiłków o różnorodnej kolorystyce.

„Skupienie się na różnorodności jest niezbędne — uwzględnijmy czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie, fioletowe i białe owoce i warzywa. Taki wybór zapewnia szerokie spektrum składników odżywczych, witamin i minerałów, które przyczyniają się do naszego zdrowia każdego dnia” — podsumowują.

Zalecenia te opracowują dietetycy z zespołu naukowego Katedry i Zakładu Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, każdy dorosły powinien spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Różnorodność kolorów na talerzu nie tylko cieszy oko, ale może również znacząco wpłynąć na zdrowie. (PAP)

Nauka w Polsce

jms/ pasek/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *