Zdjęcie: Adobe Stock
Spożywanie owoców i warzyw o różnych odcieniach może poprawić zdrowie i pomóc uniknąć wielu chorób, zgodnie z dietetykami ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Twierdzą, że gama kolorów oznacza szereg składników odżywczych, w tym witaminy, minerały i związki fitochemiczne.
Barwa owoców i warzyw wynika z obecności fitozwiązków — naturalnych, biologicznie aktywnych substancji, które pomagają roślinom chronić się przed chorobami, szkodnikami i trudnymi warunkami środowiskowymi.
„Każdy odcień odpowiada innym składnikom odżywczym, takim jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają naszemu organizmowi w walce z chorobami i utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia” – podkreślają specjaliści SUM.
Czerwone owoce i warzywa, takie jak pomidory, truskawki i papryka, są bogate w likopen, substancję chroniącą komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.
„Systematyczne spożywanie tych produktów może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka prostaty” – radzą eksperci.
Produkty spożywcze w odcieniach pomarańczu i żółci, takie jak marchewki, dynia i morele, dostarczają beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, korzystnie wpływającą na wzrok, zdrowie skóry i odporność.
„Beta-karoten działa jako silny przeciwutleniacz, który chroni komórki i wspomaga zdrowie skóry, oczu i układu odpornościowego” – wyjaśniają dietetycy.
Zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i szpinak, zawierają dużo chlorofilu, kwasu foliowego, witaminy K i błonnika.
„Zielone zabarwienie przypisuje się chlorofilowi, który ma właściwości przeciwzapalne i detoksykujące. Ponadto wspomaga trawienie i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego” – podkreślają dietetycy SUM.
Fioletowe i ciemnoniebieskie owoce — borówki, jeżyny i winogrona — zawierają antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają funkcjonowanie mózgu. Pomagają chronić układ nerwowy, wzmacniają pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne.
Ważne jest również, aby wziąć pod uwagę białe warzywa, takie jak cebula, czosnek i kalafior. Zawierają one związki siarki i potasu, które mają właściwości antybakteryjne i wzmacniają układ odpornościowy. „Alicyna znajdująca się w czosnku wykazuje właściwości przeciwzapalne i może mieć działanie przeciwnowotworowe” – podkreślają.
Dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreślają, jak ważne jest tworzenie posiłków o różnorodnej kolorystyce.
„Skupienie się na różnorodności jest niezbędne — uwzględnijmy czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie, fioletowe i białe owoce i warzywa. Taki wybór zapewnia szerokie spektrum składników odżywczych, witamin i minerałów, które przyczyniają się do naszego zdrowia każdego dnia” — podsumowują.
Zalecenia te opracowują dietetycy z zespołu naukowego Katedry i Zakładu Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, każdy dorosły powinien spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Różnorodność kolorów na talerzu nie tylko cieszy oko, ale może również znacząco wpłynąć na zdrowie. (PAP)
Nauka w Polsce
jms/ pasek/