Zdjęcie: Adobe Stock
Spożywanie różnorodnych kolorowych owoców i warzyw może poprawić zdrowie i pomóc zapobiegać licznym chorobom, według dietetyków ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Twierdzą, że różnorodne kolory oznaczają szereg składników odżywczych, w tym witaminy, minerały i fitozwiązki.
Pigmentacja owoców i warzyw pochodzi z fitochemikaliów — naturalnych substancji biologicznie czynnych, które wspomagają rośliny w obronie przed chorobami, szkodnikami i trudnymi warunkami środowiskowymi.
„Każdy odcień odpowiada innym składnikom odżywczym, takim jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają naszemu organizmowi w walce z chorobami i utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia” – twierdzą eksperci z SUM.
Czerwone owoce i warzywa, takie jak pomidory, truskawki i papryka, są bogate w likopen, związek chroniący komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.
„Systematyczne uwzględnianie tych produktów w diecie może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka prostaty” – zauważają specjaliści.
Pomarańczowe i żółte produkty, takie jak marchew, dynia i morele, dostarczają beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, korzystnie wpływającą na wzrok, zdrowie skóry i funkcjonowanie układu odpornościowego.
„Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i wspomaga zdrowie skóry, oczu i układu odpornościowego” – wyjaśniają dietetycy.
Zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i szpinak, są bogate w chlorofil, kwas foliowy, witaminę K i błonnik.
„Zielony kolor przypisuje się chlorofilowi, który ma właściwości przeciwzapalne i detoksykujące. Ponadto wspomaga trawienie i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego” – podkreślają dietetycy z SUM.
Fioletowe i ciemnoniebieskie owoce — takie jak borówki, jeżyny i winogrona — zawierają antocyjany, silne przeciwutleniacze, które wzmacniają funkcje poznawcze. Pomagają chronić układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływają na zdrowie naczyń krwionośnych.
Ważne jest również, aby pamiętać o białych warzywach, takich jak cebula, czosnek i kalafior. Zawierają one związki siarki i potasu, które wykazują właściwości antybakteryjne i wzmacniają układ odpornościowy. „Allicyna znajdująca się w czosnku ma właściwości przeciwzapalne i może wykazywać działanie przeciwnowotworowe” – podkreślają.
Dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreślają, jak ważne jest tworzenie posiłków o różnorodnej kolorystyce.
„Warto stawiać na różnorodność — wybierajmy czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie, fioletowe i białe owoce i warzywa. Taki wybór zapewnia szerokie spektrum składników odżywczych, witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie każdego dnia” — podsumowują.
Zalecenia te formułują dietetycy z zespołu naukowego Katedry i Zakładu Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, każdy dorosły powinien spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Kolorowy talerz może być nie tylko atrakcyjny wizualnie, ale także znacząco przyczyniać się do zdrowia. (PAP)
Nauka w Polsce
jms/ pasek/