
Inspekcja Sanitarna ostrzega przed salmonellą w sezamie
Główny Inspektor Sanitarny wydał publiczny alert dotyczący bezpieczeństwa żywności. Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w dużej ilości obranego sezamu. Produkt ten został wyprodukowany dla znanej sieci handlowej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdza, że bakterie wykryto podczas oficjalnych badań jednej z pięciu próbek łuskanego sezamu Sereno, który jest dostępny w opakowaniu o wadze 200 gramów.
„Spożycie produktu skażonego bakterią Salmonella niesie ze sobą ryzyko zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie prasowym.
Salmonella znaleziona w sezamie. Szczegóły produktu
GIS określa, że alert dotyczy partii sezamu L250311V138. Ten produkt ma minimalną datę ważności 28.02.2026. Sezam jest produkowany przez VOG Polska sp. z oo z siedzibą w Skierniewicach. Został wyprodukowany dla sieci Netto.
Według GIS , sezam, o którym mowa, pochodzi z Indii . „VOG Polska i NETTO wdrożyły procedurę wycofania określonego produktu z rynku” – stwierdzili urzędnicy w komunikacie.
Wycofanie produktu nadzoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna . Tymczasem GIS odradza spożywanie sezamu z dotkniętej partii.
„Jeśli po spożyciu wyżej wymienionego produktu wystąpią u Ciebie objawy zatrucia pokarmowego, skonsultuj się z lekarzem” – ostrzega urząd.
WIDEO: „Prokuratura zrobiła wszystko, co mogła”. Senator krytykuje po przesłuchaniu Barbary Skrzypek

jk / Polsatnews.pl
Źródło