FDA wycofuje proszek z liści moringi w związku z wybuchem epidemii salmonelli

The Food and Drug Administration on Friday warned against using Member's Mark Super Greens dietary supplement due to a Salmonella outbreak tied to moringa leaf powder. Photo by the Food and Drug Administration

W związku z wybuchem epidemii salmonelli w siedmiu stanach Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzegła konsumentów, aby nie spożywali wycofanych ze sprzedaży produktów zawierających proszek z liści moringi.

W związku z tym, że FDA prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii zatruć pokarmowych, nakazała wycofanie ze sprzedaży wszystkich suplementów diety w proszku Member's Mark Super Greens, niezależnie od tego, kiedy zostały wyprodukowane, zapakowane lub sprzedane – poinformowała agencja w piątkowym komunikacie.

Produkty te można nabyć w sklepach Sam's Club na terenie całego kraju oraz online.

Przyczyną wycofania produktu jest jedna partia organicznego proszku z liści moringi, dostarczanego przez Valley Farm Direct z Dźodpuru w Indiach, która, jak podaje FDA, wywołała liczne ogniska zakażeń salmonellą.

Federalna agencja prowadzi dochodzenie w celu ustalenia punktu skażenia i sprawdzenia, czy mogło ono mieć wpływ na inne produkty.

Centra Kontroli i Prewencji Chorób poinformowały, że dziewięć na dziesięć przebadanych osób przyjmowało sproszkowane suplementy diety, w tym sześć osób przyjmowało proszek Member's Mark Super Greens.

Trzy inne osoby przyznały, że spożywały inne produkty zawierające proszek z liści moringi.

Próbka pobrana z domu pewnej osoby, która zachorowała w Wirginii, dała wynik pozytywny na obecność tego samego szczepu salmonelli, który spowodował epidemię.

W sumie w siedmiu stanach, w tym w Wirginii, odnotowano 11 przypadków zakażenia Salmonellą, a trzy przypadki wymagały hospitalizacji.

Inne przypadki odnotowano na Florydzie, w Kansas, Michigan, Nowym Jorku, Karolinie Północnej i Południowej.

Ostatni przypadek zachorowania odnotowano 4 września.

Bakterie Salmonella zazwyczaj wywołują zatrucie pokarmowe w ciągu 12–72 godzin od połknięcia i mogą być śmiertelne, choć zgony zdarzają się rzadko.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *