Globalnie potaniały cukier i masło. Nowy raport FAO o kosztach żywności.

Globalne stawki artykułów żywnościowych wykazały niewielki spadek we wrześniu — wynika z najnowszego sprawozdania, które w piątek ogłosiła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Wyceny smarowideł do pieczywa obniżyły się o 7 proc., a słodzików o 4 proc. Pewnym wyjątkiem jest kategoria mięs. Bydlęcina osiąga rekordowe wartości.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne | Foto: Eryk Stawinski/REPORTER / East News

Wskaźnik cen artykułów żywnościowych FAO, który monitoruje comiesięczne fluktuacje, wyniósł 128,8 pkt. W poprzednim miesiącu oscylował na poziomie 129,7 pkt. Jednakże, w zestawieniu z tożsamym okresem ubiegłego roku obserwujemy zwyżkę (o 3,4 proc.).

x.com

Ceny zbóż na świecie. Raport FAO

Międzynarodowe stawki pszenicy obniżały się trzeci miesiąc z kolei w wyniku nikłego popytu na arenie międzynarodowej oraz zatwierdzenia pokaźnych zbiorów w wiodących krajach produkcyjnych” — czytamy w opracowaniu FAO.

Światowe stawki kukurydzy również zmalały w następstwie prognoz dotyczących obfitych dostaw, a także tymczasowego wstrzymania opłat eksportowych na zboże w Argentynie. Natomiast wskaźnik cen ryżu zredukował się o 0,5 proc., ponieważ ograniczone zamówienia odbiorców z Filipin i Afryki wpłynęły na rynek.

Indeks cen olejów roślinnych zmniejszył się we wrześniu o 0,7 proc., ponieważ obniżone wyceny oleju palmowego i sojowego — częściowo odzwierciedlające obszerne zapasy tego pierwszego w Malezji i powiększone dostawy tego drugiego z Argentyny przeznaczone na wywóz — z naddatkiem skompensowały podwyżki cen oleju słonecznikowego i rzepakowego” — informuje FAO.

Ceny mięsa i produktów mlecznych na świecie. Nowy raport FAO

A co z mięsem? Tutaj zanotowano wzrost o 0,7 proc. w odniesieniu do skorygowanego pułapu z sierpnia i osiągnął nowy rekordowy poziom (wzrost o 6,6 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem). Analitycy tłumaczą, że ten wzrost odzwierciedlał wyższe globalne stawki mięsa wołowego i jagnięcego, podczas gdy wyceny mięsa wieprzowego i drobiowego pozostały w zasadzie stabilne.

Stawki mięsa wołowego wzrosły do rekordowo wysokiego pułapu, wspomagane przez silny popyt w Stanach Zjednoczonych, gdzie ograniczone krajowe dostawy i korzystna różnica w cenach nadal stymulowały import” — zaznaczono.

Indeks cen wyrobów mleczarskich obniżył się we wrześniu o 2,6 proc. Globalne wyceny smarowideł do pieczywa spadły o 7 proc. Stawki sera zmalały jedynie minimalnie.

Indeks cen słodzików zredukował się o 4,1 proc. w zestawieniu z sierpniem, osiągając najniższy pułap od marca 2021 r. „Ten spadek był wynikiem wyższej niż przewidywano produkcji słodzików w Brazylii i pomyślnych perspektyw zbiorów w Indiach i Tajlandii, po intensywnych opadach monsunowych oraz powiększonych zasiewach” — raportuje FAO.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *