Kolejny zawód, który ma być uznany za szkodliwy? Jest petycja w tej sprawie

Praca w niekorzystnych warunkach daje osobom prawo do wcześniejszej emerytury i dodatkowych świadczeń płacowych. Wśród zawodów uznanych za niebezpieczne dla zdrowia są górnicy i hutnicy. Kucharze również wyrazili podobne żądania, składając petycję do Ministerstwa Zdrowia w tej sprawie.

Kolejny zawód zostanie uznany za szkodliwy? Jest petycja w tej sprawie /123RF/PICSEL Czy kolejny zawód należy sklasyfikować jako szkodliwy? Istnieje petycja w tej sprawie / 123RF/PICSEL

Szkodliwe warunki pracy: kto kwalifikuje się do wcześniejszej emerytury?

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów szkodliwe warunki pracy są definiowane jako takie, które stwarzają ryzyko dla zdrowia lub życia pracownika. Obejmują one takie czynniki, jak narażenie na niebezpieczne substancje, ekstremalne temperatury, nadmierny hałas, promieniowanie jonizujące, kurz i dym, a także pracę pod ziemią lub pod wodą.

Pracownicy narażeni na którykolwiek z tych czynników w trakcie zatrudnienia mają prawo do wcześniejszej emerytury. W przypadku kobiet wiek emerytalny może zostać obniżony do 55 lat, a w przypadku mężczyzn do 60 lat.

Aby kwalifikować się do otrzymania tego świadczenia, należy przepracować w szczególnych warunkach co najmniej 15 lat , a łączny staż pracy musi wynosić 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn.

Do osób kwalifikujących się do wcześniejszej emerytury zaliczają się górnicy, hutnicy, spawacze, pracownicy przemysłu chemicznego, operatorzy pojazdów ciężarowych i rybacy .

Szefowie kuchni opowiadają się za zmianą w zakresie szkodliwych warunków

Według portalu „Forsal” Ministerstwo Zdrowia otrzymało petycję od pracowników gastronomii, którzy opowiadają się za włączeniem zawodu kucharza do listy zawodów o szkodliwych warunkach. Eksperci i lekarze, którzy poparli petycję, twierdzą, że kuchnie gazowe emitują niebezpieczne substancje, takie jak benzen, formaldehyd, NO2 i pył PM2.5, których wdychanie może zwiększać ryzyko chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego .

Szefowie kuchni wzywają do obowiązkowej oceny poziomu zanieczyszczeń w lokalach gastronomicznych. Wzywają również do lepszej wentylacji, inicjatyw edukacyjnych i kampanii informacyjnej na temat zagrożeń związanych z kuchenkami gazowymi, a także do promowania płyt indukcyjnych i innych bezpieczniejszych alternatyw.

Jeśli rola kucharza zostanie uznana za zawód szkodliwy, pracownicy zyskają możliwość zabezpieczenia tzw. wcześniejszej emerytury. Utoruje im to również drogę do otrzymania dodatku za pracę w szczególnych warunkach, którego wysokość ustala pracodawca zgodnie z regulaminem pracy. Dodatek ten może wynosić od kilkudziesięciu do kilkuset złotych miesięcznie.

W przypadku gdy szkodliwe warunki powodują trwałe uszczerbki na zdrowiu, pracownikowi przysługuje renta inwalidzka . Wysokość renty wynosi nie mniej niż 1878,91 zł brutto dla osób z całkowitą niepełnosprawnością i 1409,18 zł brutto dla osób z częściową niepełnosprawnością.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *