Adobe Stock
Jak wynika z kompleksowego globalnego badania opublikowanego w czasopiśmie Lancet Healthy Longevity, spożywanie głównie produktów pochodzenia roślinnego zmniejsza prawdopodobieństwo jednoczesnego rozwoju kilku chorób przewlekłych, w tym nowotworów i zaburzeń kardiometabolicznych.
Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego, wraz ze współpracownikami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) we Francji oraz Uniwersytetu Kyung Hee w Korei Południowej, przeanalizowali dokumentację ponad 400 000 dorosłych w wieku 37–70 lat z sześciu krajów europejskich – Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Danii. Dane dotyczące wzorców żywieniowych i częstości występowania chorób pochodziły z obszernego projektu EPIC (Europejskie Badania Prospektywne nad Rakiem i Żywieniem) oraz brytyjskiego repozytorium danych medycznych UK Biobank.
Osoby, których dieta opierała się na pełnowartościowych produktach roślinnych, a jednocześnie ograniczała produkty pochodzenia zwierzęcego, wykazywały mniejsze ryzyko zachorowania na raka, choroby kardiometaboliczne (takie jak cukrzyca i choroby serca) oraz współistniejące choroby przewlekłe (wielochorobowość). Tendencja ta utrzymywała się zarówno w grupie osób starszych (60+), jak i młodszych. Analiza UK Biobank wykazała, że dorośli przestrzegający bardziej rygorystycznie zdrowej diety opartej na roślinach mieli o 32% mniejsze prawdopodobieństwo wielochorobowości w porównaniu z osobami o niższym spożyciu roślin.
Wielochorobowość – definiowana jako jednoczesne rozpoznanie dwóch lub więcej przewlekłych schorzeń – stanowi coraz poważniejsze wyzwanie zdrowotne na świecie, dotykające w szczególności populacje w wieku 60 lat i starsze.
„Całkowita eliminacja produktów zwierzęcych nie jest konieczna. Pozytywne rezultaty przynoszą nawet częściowe zmiany w kierunku diety skoncentrowanej na roślinach” – zauważyła główna badaczka Reynalda Cordova w opublikowanych oświadczeniach. To podejście polega na zwiększeniu spożycia warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i roślinnych substytutów mięsa, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia mięsa i produktów pokrewnych.
„Nasze odkrycia podkreślają istotną rolę odżywiania opartego na roślinach w zdrowiu, co jest zgodne ze zrewidowanymi austriackimi zaleceniami dietetycznymi, które kładą nacisk na żywność pochodzenia roślinnego z ograniczoną zawartością składników zwierzęcych” – podkreślił współautor Karl-Heinz Wagner z Uniwersytetu Wiedeńskiego, przewodniczący Austriackiego Towarzystwa Żywienia. Podkreślił on dodatkową korzyść dla środowiska wynikającą ze zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w wyniku stosowania takich diet. (PAP)
jjj/ bar/