Sieć Walmart ogłosiła w czwartek, że zakazuje stosowania szeregu syntetycznych barwników i innych składników w produktach spożywczych i napojach marki Walmart.
Wśród marek znajdują się Great Value, Marketside, Freshness Guaranteed i bettergoods. Firma poinformowała, że składniki te zostaną usunięte do stycznia 2027 roku.
„Nasi klienci powiedzieli nam, że chcą produktów wytwarzanych z prostszych, bardziej znanych składników – i wysłuchaliśmy ich” – powiedział John Furner, prezes i dyrektor generalny Walmart US, w oświadczeniu. „Eliminując syntetyczne barwniki i inne składniki, wzmacniamy naszą obietnicę dostarczania niedrogiej żywności, z której rodziny mogą być zadowolone”.
Usuwane barwniki to: barwniki niebieskie nr 1 i 2; barwnik zielony nr 3; barwniki czerwone nr 3, 4 i 40; barwniki żółte nr 5 i 6; barwnik czerwony cytrusowy; barwnik pomarańczowy B; oraz kantaksantyna. Lista pozostałych składników jest długa, ale zawiera wiele substancji, które nie są powszechnie stosowane w Stanach Zjednoczonych.
Krytycy twierdzą, że sztuczne barwniki mają negatywny wpływ na zdrowie zwierząt i ludzi, w tym potencjalnie zwiększają ryzyko zachorowania na raka i wystąpienia problemów neurobehawioralnych.
W Kalifornii wprowadzono zakaz stosowania czerwonego barwnika nr 3 i sześciu innych powszechnie stosowanych barwników w żywności szkolnej na terenie całego stanu.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zakazała stosowania czerwonego barwnika nr 3 w styczniu. Zakaz ten wejdzie w życie w przypadku żywności 15 stycznia 2027 r., a w przypadku leków 18 stycznia. Agencja zwróciła się później do firm spożywczych z prośbą o wcześniejsze wycofanie tego barwnika.
„Chociaż ten ruch jest jedną z największych reformulacji marek własnych w historii handlu detalicznego, to nie pierwszy raz, kiedy Walmart usuwa składniki, których klienci nie chcą. Obecnie około 90% produktów spożywczych marek własnych Walmart w USA nie zawiera barwników syntetycznych” – czytamy w komunikacie prasowym.
W lipcu Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Mleka ogłosiło, że do 2028 roku dziesiątki firm produkujących lody zgodziły się usunąć ze swoich mrożonych produktów mlecznych barwniki: czerwony nr 3 i nr 40, zielony nr 3, niebieski nr 1 i 2 oraz żółty nr 5 i 6.
W kwietniu FDA ogłosiła, że planuje cofnąć zezwolenia na osiem różnych barwników do końca 2026 roku.
„Te trujące związki nie mają żadnych korzyści odżywczych i stanowią realne, mierzalne zagrożenie dla zdrowia i rozwoju naszych dzieci” – powiedział w oświadczeniu sekretarz zdrowia i opieki społecznej Robert F. Kennedy Jr. „Ta era dobiega końca”.