Stwierdzono związek między niektórymi owocami i warzywami a wysokim poziomem pestycydów

A study by Environmental Working Group researchers found a link between the types of produce people eat with levels of pesticides found in their urine. File Photo by Billie Jean Shaw/UPI

Spożywanie owoców i warzyw jest kluczem do dobrego zdrowia, ale nowe badania wskazują, że wybieranie produktów z większą zawartością pozostałości pestycydów może zwiększyć ilość tych substancji chemicznych przedostających się do organizmu.

Naukowcy odkryli związek między rodzajami spożywanych produktów a poziomem pestycydów w ich moczu.

Wyniki pokazują, że spożywanie produktów z listy „Brudnej Dwunastki” organizacji Environmental Working Group, takich jak szpinak, truskawki i jarmuż, wiązało się z wyższym poziomem pestycydów niż spożywanie produktów z listy „Czystej Piętnastki”, do której zaliczają się ananasy, kukurydza cukrowa i awokado.

„Odkryliśmy, że spożywanie różnych rodzajów owoców i warzyw odpowiednio zmienia poziom pestycydów, przy czym większe spożycie żywności o wyższej zawartości pozostałości powoduje większy wzrost poziomu pestycydów w moczu niż spożycie żywności o niższej zawartości pozostałości” – powiedział CNN autor badania Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG.

Badanie, którego wyniki opublikowano w środę w czasopiśmie International Journal of Hygiene and Environmental Health, polega na porównaniu danych z badań produktów rolnych przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych z próbkami moczu zebranymi w ramach corocznego federalnego badania stanu zdrowia.

Eksperci twierdzą, że wyniki jednoznacznie wskazują na związek między tym, co ludzie jedzą, a ich narażeniem na różne pestycydy.

„To pokazuje, że nie musimy badać każdej osoby – kiedy ludzie spożywają dużo produktów z wysoką zawartością pozostałości pestycydów, jest bardziej prawdopodobne, że ich mocz będzie miał podwyższony poziom” – powiedziała CNN Linda Birnbaum, była dyrektor Narodowego Instytutu Nauk o Zdrowiu Środowiskowym. Nie była zaangażowana w badanie.

W Przewodniku Klienta EWG z 2025 r. podano, że próbki szpinaku zawierały więcej pozostałości pestycydów (wagowo) niż próbki jakiegokolwiek innego badanego produktu.

W sumie naukowcy znaleźli 203 różne pestycydy na liście „Parszywej Dwunastki”. Najbardziej toksyczne mieszanki znaleziono w fasolce szparagowej, szpinaku, papryce i zielonych warzywach liściastych – twierdzą naukowcy.

Z drugiej strony, papaja, cebula i arbuz znalazły się wśród owoców najmniej zanieczyszczonych, zgodnie z listą Clean Fifteen.

Eksperci w dziedzinie zdrowia podkreślają, że owoce i warzywa nadal powinny stanowić część zdrowej diety.

Co więcej, jeśli nie masz możliwości zakupu produktów ekologicznych, możesz zmniejszyć narażenie na pestycydy, wybierając więcej produktów z listy Czystej Piętnastki i dokładnie myjąc wszystkie produkty – wyjaśniają naukowcy.

Wcześniejsze badania wykazały związek narażenia na pestycydy z wadami wrodzonymi, chorobami serca i niektórymi nowotworami. Dzieci i kobiety w ciąży są szczególnie narażone.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat żywności i pestycydów można znaleźć na stronie Agencji Ochrony Środowiska USA.

Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Stwierdzono związek między niektórymi owocami i warzywami a wysokim poziomem pestycydów - INFBusiness

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *