Spożywanie owoców i warzyw jest kluczem do dobrego zdrowia, ale nowe badania wskazują, że wybieranie produktów z większą zawartością pozostałości pestycydów może zwiększyć ilość tych substancji chemicznych przedostających się do organizmu.
Naukowcy odkryli związek między rodzajami spożywanych produktów a poziomem pestycydów w ich moczu.
Wyniki pokazują, że spożywanie produktów z listy „Brudnej Dwunastki” organizacji Environmental Working Group, takich jak szpinak, truskawki i jarmuż, wiązało się z wyższym poziomem pestycydów niż spożywanie produktów z listy „Czystej Piętnastki”, do której zaliczają się ananasy, kukurydza cukrowa i awokado.
„Odkryliśmy, że spożywanie różnych rodzajów owoców i warzyw odpowiednio zmienia poziom pestycydów, przy czym większe spożycie żywności o wyższej zawartości pozostałości powoduje większy wzrost poziomu pestycydów w moczu niż spożycie żywności o niższej zawartości pozostałości” – powiedział CNN autor badania Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG.
Badanie, którego wyniki opublikowano w środę w czasopiśmie International Journal of Hygiene and Environmental Health, polega na porównaniu danych z badań produktów rolnych przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych z próbkami moczu zebranymi w ramach corocznego federalnego badania stanu zdrowia.
Eksperci twierdzą, że wyniki jednoznacznie wskazują na związek między tym, co ludzie jedzą, a ich narażeniem na różne pestycydy.
„To pokazuje, że nie musimy badać każdej osoby – kiedy ludzie spożywają dużo produktów z wysoką zawartością pozostałości pestycydów, jest bardziej prawdopodobne, że ich mocz będzie miał podwyższony poziom” – powiedziała CNN Linda Birnbaum, była dyrektor Narodowego Instytutu Nauk o Zdrowiu Środowiskowym. Nie była zaangażowana w badanie.
W Przewodniku Klienta EWG z 2025 r. podano, że próbki szpinaku zawierały więcej pozostałości pestycydów (wagowo) niż próbki jakiegokolwiek innego badanego produktu.
W sumie naukowcy znaleźli 203 różne pestycydy na liście „Parszywej Dwunastki”. Najbardziej toksyczne mieszanki znaleziono w fasolce szparagowej, szpinaku, papryce i zielonych warzywach liściastych – twierdzą naukowcy.
Z drugiej strony, papaja, cebula i arbuz znalazły się wśród owoców najmniej zanieczyszczonych, zgodnie z listą Clean Fifteen.
Eksperci w dziedzinie zdrowia podkreślają, że owoce i warzywa nadal powinny stanowić część zdrowej diety.
Co więcej, jeśli nie masz możliwości zakupu produktów ekologicznych, możesz zmniejszyć narażenie na pestycydy, wybierając więcej produktów z listy Czystej Piętnastki i dokładnie myjąc wszystkie produkty – wyjaśniają naukowcy.
Wcześniejsze badania wykazały związek narażenia na pestycydy z wadami wrodzonymi, chorobami serca i niektórymi nowotworami. Dzieci i kobiety w ciąży są szczególnie narażone.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat żywności i pestycydów można znaleźć na stronie Agencji Ochrony Środowiska USA.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.