Nowe badanie ostrzega, że mięso rekina sprzedawane w USA może pochodzić z gatunków zagrożonych wyginięciem, a konsumenci mogą o tym nie wiedzieć.
Naukowcy przetestowali 29 produktów z rekina, w tym 19 filetów zakupionych w sklepach spożywczych i na targach owoców morza w Karolinie Północnej, na Florydzie, w Georgii i Waszyngtonie, a także 10 suszonych produktów mięsnych zakupionych online.
Wykorzystując kodowanie DNA, zidentyfikowali gatunki i porównali wyniki z etykietami produktów.
„Znaleźliśmy gatunki rekinów krytycznie zagrożone wyginięciem, w tym rekiny młoty wielkie i rekiny młoty kalifornijskie, sprzedawane w sklepach spożywczych, na targach owoców morza i w Internecie” – powiedziała główna badaczka Savannah Ryburn z University of North Carolina w Chapel Hill w wywiadzie dla CBS News.
„Spośród 29 próbek 93% zostało niejednoznacznie oznaczonych jako »rekin«, a jeden z dwóch produktów oznaczonych na poziomie gatunku był błędnie oznaczony” – dodała.
Badanie, którego wyniki opublikowano w środę w czasopiśmie Frontiers in Marine Science, wykazało, że 31% produktów pochodziło z gatunków zagrożonych lub krytycznie zagrożonych, w tym z rekina młota wielkiego, rekina młota karłowatego, rekina szarego i rekina ostronosego.
Pozostałe próbki pochodziły od gatunków uważanych za narażone lub bliskie zagrożenia, takich jak żarłacz płetwiasty, żarłacz cytrynowy, żarłacz czarnopłetwy, żarłacz smukły i rekin pacyficzny.
Oprócz kwestii ochrony, błędnie oznakowane mięso rekina może również stwarzać zagrożenie dla zdrowia.
Wiadomo, że gatunki takie jak rekin młot, rekin młot i gończy srokaty mają wysoki poziom rtęci, metylortęci i arsenu, substancji powiązanych z problemami neurologicznymi i rozwojowymi.
„Kiedy konsumenci kupują mięso rekina z niejednoznacznymi lub błędnymi oznaczeniami, nie mają pewności, jaki gatunek spożywają i jakie mogą się z tym wiązać zagrożenia dla zdrowia” – piszą autorzy badania.
Zalecają wprowadzenie obowiązku umieszczania etykiet z podziałem na gatunki, aby pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych wyborów.
Ryburn radzi unikać produktów, których pochodzenie nie jest możliwe do prześledzenia: „Jeśli mięso rekina nie jest niezbędne dla bezpieczeństwa żywnościowego, konsumenci powinni unikać zakupu produktów, na których nie ma etykiet określających gatunek lub których pochodzenie nie jest możliwe do prześledzenia”.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat spożywania mięsa rekina można znaleźć na stronie organizacji Oceanic Preservation Society.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.