Fabryka czekolady w Janaszówku nieprzerwanie od trzech dekad produkuje uwielbiane produkty kultowych marek Mars. Mało kto wie, że batony Snickers, Twix i M&M's, produkowane w Sochaczewie, są sprzedawane w ponad 50 krajach na całym świecie.

Roślina napędzająca globalny eksport
Polska historia słodkich przekąsek z portfolio Marsa rozpoczęła się w czerwcu 1994 roku, kiedy w Janaszówku koło Sochaczewa położono kamień węgielny pod pierwszą w Europie Środkowej fabrykę słodyczy Marsa. Obecnie fabryka jest jednym z pięciu [1] zakładów Marsa w kraju i trzecią co do wielkości fabryką czekolady Marsa w Europie. Aktualnie w Janaszówku działa sześć linii produkcyjnych, z czego cztery są w pełni zautomatyzowane. Dziennie produkuje się średnio 4,3 miliona opakowań słodyczy, co przekłada się na ponad miliard produktów rocznie.
Produkty z Janaszówka są wysyłane do ponad 50 krajów na całym świecie, w tym do Wielkiej Brytanii (15%), Ukrainy (9%), Francji (7%), Niemiec (5%), Rumunii (5%), Arabii Saudyjskiej, Iraku, Korei Południowej i Kenii. Aż 68% produkcji trafia na rynek europejski, a znaczna część pozostaje w Polsce, bezpośrednio do polskich konsumentów.

30 lat rozwoju, innowacji i kapitału ludzkiego
Fabryka zatrudnia obecnie blisko 600 pracowników. Ponad 100 z nich jest w firmie od początku jej istnienia, a 64% zespołu pracuje tu od co najmniej 10 lat.
Wdrożone rozwiązania obejmują coboty do pakowania, paletyzacji i czyszczenia, autonomiczne wózki widłowe oraz systemy monitorowania produkcji oparte na uczeniu maszynowym (AI). Wiele usprawnień jest inicjowanych przez samych pracowników w ramach programu „Make the Difference”, który promuje oddolne innowacje.
Fabryka w Janaszówku to coś więcej niż tylko miejsce produkcji; to społeczność zaangażowanych i doświadczonych współpracowników, których codzienna praca i pasja stanowią fundament naszego sukcesu. Naszą siłą jest nie tylko skala produkcji, ale przede wszystkim jej jakość. Jesteśmy dumni, że rozwijamy zakład jako centrum innowacji, gdzie technologia idzie w parze z troską o ludzi i środowisko. Stale doskonalimy nasze procesy i dążymy do najwyższych standardów operacyjnych” – podkreśla Maxime Limpens, dyrektor fabryki Mars w Janaszówku.
Zrównoważony rozwój i ambitne cele środowiskowe
Zrównoważony rozwój jest jednym z filarów globalnej strategii Marsa. Od 2023 roku 100% kakao wykorzystywanego w europejskich fabrykach firmy, w tym w Janaszówku, będzie pochodzić ze źródeł zweryfikowanych jako odpowiedzialne [2].
W 2015 roku zakład uruchomił nowoczesną oczyszczalnię ścieków o wartości 33 mln zł, opartą na technologiach biologicznych i fizykochemicznych. System osiąga ponad 99,9% skuteczności usuwania zanieczyszczeń i zmniejszył zużycie wody wodociągowej o około 20%. Wytwarza również zieloną parę wodną i energię z biogazu wytwarzanego z odpadów produkcyjnych.
W latach 2015–2024 zakład zmniejszył energochłonność (na tonę produktu) o 15%, a zużycie wody aż o 44%. W dłuższej perspektywie, od 2009 roku, ilość odpadów spadła o 41%. Co ważne, od 2007 roku żadne odpady nie trafiły na wysypisko, a wszystkie są poddawane recyklingowi i przetwarzane na surowce lub wykorzystywane do celów energetycznych.

Inwestycje i plany rozwoju
Od 2015 roku firma zainwestowała ponad 600 milionów złotych w modernizację zakładu. W najbliższych latach planuje uruchomienie trzech kolejnych, nowoczesnych linii produkcyjnych, co zwiększy wolumen produkcji o 50%. Dzięki temu fabryka w Janaszówku stanie się drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.
Polska od lat zajmuje strategiczne miejsce na europejskiej mapie operacyjnej Marsa. Potwierdzają to konkretne decyzje i inwestycje w rozwój fabryki w Janaszówku, a także pozostałych obiektów firmy. Warto zaznaczyć, że Mars zainwestował już w Polsce ponad 4 miliardy złotych. Planowane wdrożenie nowych linii nie tylko zwiększy nasz potencjał eksportowy, ale także wzmocni naszą obecność na rynku krajowym, rynkach bałtyckich i w całej Europie Środkowej – podsumowuje Ewa Łapińska, Dyrektor Generalna Mars Wrigley na Polskę i kraje bałtyckie.
[1] Zakłady w Błoniu, Sochaczewie i Niepołomicach specjalizują się w produkcji karmy dla zwierząt domowych. W zakładzie w Poznaniu produkuje się gumy do żucia i miętówki. Fabryka w Janaszówku pod Sochaczewem jest jedną z najważniejszych fabryk czekolady tej marki w Europie.
[2] Kupujemy kakao zweryfikowane pod kątem odpowiedzialnego pozyskiwania w ilościach równoważnych ilości kakao wykorzystywanego w naszej bezpośredniej produkcji europejskiej (w tym w fabryce w Janaszówku).
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News. Materiały promocyjne MARS Udostępnij artykuł Biuletyn Bądź na bieżąco z wiadomościami ze świata biznesu i finansów Zapisz się
Źródło