Dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko współwystępowania wielu chorób przewlekłych

Adobe Stock Adobe Stock

Jak wynika z dużego międzynarodowego badania opublikowanego w czasopiśmie Lancet Healthy Longevity, spożywanie głównie posiłków opartych na produktach roślinnych zmniejsza prawdopodobieństwo jednoczesnego rozwoju różnych chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób sercowo-metabolicznych.

Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego, współpracując z naukowcami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) we Francji oraz Uniwersytetu Kyung Hee w Seulu w Korei Południowej, przeanalizowali informacje dotyczące ponad 400 000 kobiet i mężczyzn w wieku od 37 do 70 lat z sześciu krajów europejskich – Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Danii. Dane dotyczące nawyków żywieniowych i częstości występowania chorób pochodziły z szeroko zakrojonego europejskiego badania EPIC (Europejskie Prospektywne Badania nad Rakiem i Żywieniem) oraz brytyjskiego repozytorium danych medycznych, UK Biobank.

Badacze odkryli, że osoby spożywające głównie zdrowe produkty pochodzenia roślinnego i ograniczające spożycie produktów zwierzęcych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka, zaburzeń kardiometabolicznych (cukrzycy i chorób układu krążenia) oraz mniejsze prawdopodobieństwo jednoczesnego występowania chorób przewlekłych (wielochorobowości). Ten wzorzec dotyczył zarówno uczestników powyżej 60. roku życia, jak i osób młodszych. Na przykład analiza danych UK Biobank wykazała, że dorośli przestrzegający zdrowszej diety opartej na roślinach mieli o 32% mniejsze ryzyko wielochorobowości w porównaniu z osobami, których nawyki żywieniowe były mniej uzależnione od roślin.

Wielochorobowość, czyli występowanie co najmniej dwóch chorób przewlekłych u jednej osoby, stanowi narastający problem zdrowotny na świecie, zwłaszcza wśród osób w wieku 60 lat i starszych.

„Całkowita eliminacja produktów zwierzęcych nie jest konieczna. Samo przejście na dietę bardziej skoncentrowaną na roślinach może przynieść korzystne efekty” – stwierdziła główna autorka, Reynalda Cordova, w komunikacie prasowym. Wiąże się to ze zwiększeniem spożycia warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i roślinnych zamienników mięsa, przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia mięsa i produktów mięsnych.

„Te odkrycia podkreślają znaczenie odżywiania opartego na produktach roślinnych dla naszego dobrego samopoczucia, potwierdzając tym samym zaktualizowane austriackie wytyczne żywieniowe, które kładą nacisk na produkty roślinne przy minimalnym udziale produktów zwierzęcych” – zauważył współautor badania Karl-Heinz Wagner, prezes Austriackiego Towarzystwa Żywienia i badacz z Uniwersytetu Wiedeńskiego. Podkreślił, że dodatkową zaletą diety opartej na produktach roślinnych jest redukcja emisji gazów cieplarnianych. (PAP)

jjj/ bar/



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *