Mimo że w USA zbliżają się chłodniejsze miesiące, zmiany klimatyczne powodują wzrost temperatur, a nowe badania wskazują, że rosnąca temperatura zmusza Amerykanów do spożywania większej ilości słodkich napojów i mrożonek, co może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia.
Naukowcy przeanalizowali zakupy żywności w amerykańskich gospodarstwach domowych w latach 2004–2019 i porównali je z lokalnymi danymi pogodowymi. Każdy wzrost temperatury o 1,8 stopnia Fahrenheita (ok. 1,8 stopnia Fahrenheita) powodował wzrost spożycia cukru o 0,7 grama na osobę dziennie. Najwięcej cukru pochodziło z napojów gazowanych, soków i mrożonych deserów.
Wyniki badań opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Nature Climate Change.
„Kwestie zdrowia publicznego związane ze spożyciem cukru były szeroko dyskutowane, ale jeśli weźmiemy pod uwagę interakcję ze zmianami klimatu, sytuacja się pogorszy” – powiedziała CNN główna autorka badania, Pan He. Wykłada nauki o środowisku i zrównoważonym rozwoju na Uniwersytecie w Cardiff w Wielkiej Brytanii.
Badanie wykazało, że największy wzrost spożycia cukru nastąpił wśród gospodarstw domowych o niższych dochodach i osób z niższym wykształceniem.
Grupy te mają tendencję do spożywania większej ilości produktów słodzonych, częściowo dlatego, że słodzone produkty spożywcze i napoje są często tańsze i łatwiej dostępne.
Naukowcy szacują, że jeśli globalne ocieplenie będzie postępować w obecnym tempie, do 2095 r. spożycie dodanego cukru może wzrosnąć w skali kraju o prawie 3 gramy dziennie.
Według American Heart Association, zbyt duża ilość dodanego cukru zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca ograniczenie spożycia dodanego cukru do 36 gramów dziennie w przypadku mężczyzn i 25 gramów w przypadku kobiet.
„Dowody na to, w jaki sposób [ekstremalne upały] zmieniają nawyki żywieniowe, są wciąż stosunkowo skąpe” – powiedziała CNN Charlotte Kukowski, badaczka z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii.
„Badania te ujawniają mniej omawiany sposób, w jaki zmiana klimatu może wpływać na dobrobyt człowieka” – dodała.
„Szczególnie niepokojące jest to, że grupy najbardziej narażone – te, które dysponują mniejszymi środkami na adaptację – są najbardziej narażone na ocieplenie i najbardziej narażone na choroby związane z dietą” – dodał Kukowski.
Więcej informacji
Więcej informacji na temat spożycia cukru podaje American Heart Association.
Prawa autorskie © 2025 HealthDay. Wszelkie prawa zastrzeżone.